Då var Idrottsparken öppen för allt och alla

Numera är det bara fotboll på Östgötaporten. En gång var "Parken" öppen för alla. Till och med för kolonibarnen på sommaren.

Barnkoloni på Idrottsparken i början av 1930-talet. Här är det flickornas tur.

Barnkoloni på Idrottsparken i början av 1930-talet. Här är det flickornas tur.

Foto: NT-foto

Norrköpings kommun2019-10-28 19:00

"Parken" har förändrats genom åren. Konstigt vore väl annars. Rent namnmässigt från Idrottsparken till Östgötaporten via ett kortare stopp med Nya Parken. "Parken" brukar emellertid alltid överleva trenderna och namnjusteringarna.

Det mest intressanta med förändringarna på, vid och runt Idrottsparken genom åren är förstås dock inte namnet. Det är i själva verket användandet. När Idrottsparken var ny – invigningen skedde 1903 – var "Parken" ett stort öppet fält med möjligheter att utöva allehanda idrotter för i princip vem som helst. Backhoppning, bandy, skridskoåkning, ridning, mc-sport, gymnastik, fotboll, löpning och cirkus.

Idrottsparken var öppen för alla. Nu är allmänheten inbjuden några gånger om året för att kolla på fotboll. Eller inbjuden...det kostar förstås och då får man hålla sig på sin plats, inte ta med egna bullar eller paraplyer trots eventuella störtskurar. Så måste det vara och Idrottsparken inte är vad den har varit.

Några barnkolonier är förstås inte heller tänkbara på Östgötaporten. Det var annars en stor och bred aktivitet en gång i tiden. De här bilderna är från åren 1933 och 1935 och visar både pojk- och flickkolonierna. Det var lek, aktiviteter, hälsokontroller och rejäla mål mat för Norrköpings stadsungar som behövde bygga på sig lite under sommaren.

Ni följer väl förresten med oss i gruppen NT Nostalgi på Facebook? Gör det, "alla" andra gör det. Nu tar vi ut sjumilakliven och närmar oss två tusen medlemmar.

Matdags på kolonin. Vad serveras i dag? Törs man gissa på gröt? Gott och nyttigt.
Matdags på kolonin. Vad serveras i dag? Törs man gissa på gröt? Gott och nyttigt.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!