Chefen erkänner att häktet har problem

"När det är kris används besöksrummen som boenderum" säger Tony Bertlin, tillförordnad kriminalvårdschef och ansvarig för häktet i Norrköping.

Tony Bertlin, tillförordnad kriminalvårdschef och ansvarig för häktet i Norrköping.

Tony Bertlin, tillförordnad kriminalvårdschef och ansvarig för häktet i Norrköping.

Foto: Sören Boström/arkiv

Norrköpings kommun2019-11-23 08:00

Häktet i Norrköping är just nu så överfullt att de 50 platserna inte räcker till. Kriminalvården måste även använda de två besöksrummen för inlåsning.

– I enskilda fall, som barnbesök, måste vi försöka titta på om vi kan lösa det. Lösningen kan bli att andra rum måste användas och besöket blir då tillsammans med personal eftersom det inte är en anpassad besökslokal, säger Tony Bertlin till oss.

Samma dag bestäms att ett tillfälligt besöksrum ska göras i ordning i för barn som vill besöka sin förälder i häkte. Och Angelika får besked att hon och Jonathan är välkomna att besöka hans pappa i ett rum som vanligtvis är ett förhörsrum.

– Jag har nu varit i kontakt med häktet som iordningställt ett samtalsrum där klienter kan få besök. Vi har ett barnfokus och prioriterar att barn får möjlighet att hälsa på, säger Tony Bertlin.

Men finns inte en risk med att enbart barnbesök tillåts, då barn kan användas för att få till besök?

– Att barn används som redskap för att på olika sätt vinna terräng är en problematik som vi ofta brottas med. Vi har blivit bra på att genomskåda det.

Är det lagligt att ha intagna i besöksrummet?

 – Ja, vi kan ha en situation som gör att den här typen av åtgärder krävs.

Enligt en anhörig som vi har varit i kontakt med har telefonen för att boka besök stängts av. Hon berättar att hon ringt en mängd samtal men inte fått svar.

– Nej, så kan man inte göra. Det låter jättekonstigt att det ska ha skett, men någon enskild person har kanske blivit stressad när det ringer.

– Vi har en skyldighet att informera om läget. Och vi måste se till varje enskilt behov och kan inte generellt säga att vi inte kan ta emot besök.

Har ni brustit, menar du?

– Jag kan inte svara på det och vet inte säkert om kritiken är befogad. Men har vi gjort så, då har vi brustit. Det låter jättekonstigt att inte svara i telefon. 

Polisen har nu gått ut med att fler häktesplatser behövs i landet med anledning av Operation Rimfrost som riktas mot kriminella gäng i Malmö. Hur påverkas häktet i Norrköping av detta?

– Att vi har jätteproblem just nu är inget vi sticker under stol med. Vi har fullt redan. Då måste man titta på andra lösningar, men platser på anstalter är ingen lösning – de har också fullt. Fast det är lite ovanför mitt huvud. Man måste titta i stort på detta, säger Tony Bertlin.

Häktet i Norrköping har 50 platser, men är så överfullt att även besöksrummen används för de intagna.
Häktet i Norrköping har 50 platser, men är så överfullt att även besöksrummen används för de intagna.
Karta: Häktet Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!