En lastbilschaufför hörde i förra veckan av sig för att berätta om hur hans vardag har förändrats sedan coronaviruset spridits över Sverige. Transportstyrelsen beslutade den 16 mars att låta chaufförerna köra fler antal timmar per dygn under en 30-dagarsperiod, i syfte att underlätta för gods att komma fram. Chaufförernas arbete är viktigt, men de välkomnas inte överallt.
Chaufförer, som kör långa sträckor varje dag och ibland övernattar flera dagar i sträck hemifrån, brukar ha tillgång till företagens duschar och toaletter när de lämnar och lossar gods. Så är det inte längre på många ställen, menar chauffören Jonas Svensson.
– Igår kom jag vid 17-tiden till Stockholm för att lossa, då hade jag varit igång sedan klockan fem på morgonen. Där jag stannade fick jag inte låna toaletten – så det var bara att hålla sig. Jag var centralt i Stockholm, så det var inte direkt läge att gå ut och kissa bredvid bilen, berättar han.
Många bensinmackar har ju kundtoaletter som man kan låna?
– Jag vet inte om mackarna vill att alla Sveriges lastbilschaufförer ska komma och låna deras toaletter om man inte har ett annat ärende dit. Jag brukar försöka undvika mackarna även i vanliga fall med tanke på smittorisken, det är många som besöker de toaletterna.
Lastbilschaufförer rör sig över stora områden och träffar många människor under en dag. Om någon skulle vara smittad finns det en risk för att många andra skulle kunna utsättas.
– Företagen ser ju om sig själva. Det förstår jag. Men det får stora konsekvenser för oss som kör. Vi känner oss inte särskilt högt värderade i vanliga fall och definitivt inte nu. Man känner sig som en belastning, säger Jonas Svensson.
Förare som kör samma sorts varor informerar varandra om var det fortfarande är möjligt att låna toaletter och duschar och var de inte längre är välkomna.
– Vi som kör samma kategori varor har kontakt med varandra, men jag har hört även från andra förare som kör andra sorts varor att även de drabbats och inte längre är välkomna. Det verkar vara utbrett.
Varken Transportstyrelsen eller Transportarbetareförbundet kände till att chaufförerna nekas tillgång till toaletter när vi tog kontakt.
– Det låter inte helt osannolikt och jag förstår att det blir ett jätteproblem för förarna. Jag föreslår att de tar kontakt med sin arbetsgivare, säger Maria Arkeby, presskontakt på Transportarbetareförbundet.