Centrumchefen lämnar "sitt" hus

A-Teens i huset, tomte på taket, bingo med "Loket" och miljontals besökare genom åren, men nu flyttar Kenneth Malmberg, 53, ut från "sitt" hus.

Nu tackar Kenneth Malmberg för sig efter 20 år i handelns tjänst.

Nu tackar Kenneth Malmberg för sig efter 20 år i handelns tjänst.

Foto: Mats Willner

Norrköpings kommun2019-09-04 20:00

Kenneth Malmberg lutar sig tillbaka i stolen och tittar ut över den äldsta gågatan i köpcentret från sitt kontorsfönster. Det är en utsikt med massor av intryck från 20 år. Han var centrumledare i tio år (1999–2009) för Maxihuset innan han blev centrumchef, när man byggde om och ut och bytte namn till Ingelsta Shopping 2009.

– En fantastisk resa på många sätt, säger han.

Nu är den över för din del här.

– Tiden är mogen för ett nytt steg i livet. Huset behöver en ny röst, som kliver in med den glöd jag hade en gång i tiden. Jag har glöden kvar, men inte här i huset. Det känns rätt, säger Kenneth.

Kenneth Malmberg gör sin sista arbetsdag den 15 oktober och hänger med över Ingelstas 10-årsfest i slutet av månaden. Han kan se tillbaka på en spännande utveckling.  

20 butiker och 15 000 kvadratmeter växte till drygt 50 butiker och 25 000 kvadratmeter, när det nya köpcentret stod klart 2009.

Omsättningen har stigit från knappt 500 miljoner kronor 1999 till drygt 1,2 miljarder 2018.

Drygt 3,5 miljoner människor besökte huset under 2018, vilket kan jämföras med 1,9 miljoner 1999.

Han har också sett handeln utmanas på många sätt.

– Konkurrensen har ökat, inte minst från nätet, men också mellan affärer och branscher. Det är tufft, men köpcenter och gallerior har sina givna platser i vår vardag. Vi är redan idag en mötesplats och mer än bara ett ställe man åker och handlar på, säger Kenneth.

Det har varit en del event genom åren med besök av Leif "Loket" Olsson och Bingolotto, basketkonstnärerna Harlem Globetrotters och musikgruppen A-Teens, som skapade en viss hysteri bland affärerna.

– Vi slog besöksrekord här. Det var kaos. Det var folk överallt, men inga i butikerna... Alla stannade utanför och ville få en skymt av A-Teens. Handlarna var inte särskilt nöjda. De sålde inte något, säger Kenneth och ler vid minnet.

Han har också hittat på egna tävlingar och upptåg.

– Ju galnare desto bättre... Jag gjorde om populära tv-program och stoppade in det i våra egna koncept. "Lagt kort ligger", "Vem vill bli miljonär" och "Bingolotto" var några konstiga saker vi hittade på.

Morgonen den 5 februari 2018 har en plats i minnet. En container med metangastuber lossnade från ett lastbilsflak på Koppargatan, vilket betydde att man fick spärra av området under flera timmar.

– Det var dramatiskt och lätt kaotiskt innan man fick kontroll på läget och fick veta vad som hade hänt. Det gick ju, tack och lov, bra, säger Kenneth Malmberg.

Så, till sist, vad ska du hitta på nu?

– Jag har ett intressant jobb på gång, men inget jag vill och kan avslöja än,  säger Kenneth Malmberg.

Kenneth Malmberg, 53, säger "hej då" till husets maskot Inge och hela huset efter 20 år i handelns tjänst. "Tiden är mogen för ett nytt steg i livet", säger han.
Kenneth Malmberg, 53, säger "hej då" till husets maskot Inge och hela huset efter 20 år i handelns tjänst. "Tiden är mogen för ett nytt steg i livet", säger han.
Karta: Ingelsta shopping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!