Besparingar på äldrevården skickades tillbaka

Förslag på att banta personalen och lägga ned ett äldreboende återremitterades under Vård- och omsorgsnämndens sammanträde på onsdagen.

Olle Vikmång, vård- och omsorgsnämndens ordförande (S).

Olle Vikmång, vård- och omsorgsnämndens ordförande (S).

Foto: Fredrik Jonson/Arkiv

Norrköpings kommun2019-10-17 08:00

Med anledning av kommunens ansträngda ekonomiska situation beslutade kommunfullmäktige i september att samtliga kontor skulle förbereda effektiviseringsåtgärder för att komma i balans med budgeten för år 2020.

Vård- och omsorgskontoret hade arbetat fram tre förslag på åtgärder, som tillsammans skulle ge en besparing på ungefär 60 miljoner kronor. Men under onsdagens möte återremitterades samtliga förslag.

– Vi insåg att vi inte skulle få majoritet och att synen på själva grundförutsättningarna gick isär, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Olle Vikmång (S).

Ett av förslagen gällde en avveckling av äldreboendet på Timmermansgatan 62 i Hageby. Enligt förslaget skulle 29 platser flyttas över till nya lokaler på Kolonigatan 18 i Skarphagen. 

– Lokalernas utformning med små avdelningar på flera våningsplan gör det till ett jämförelsevis dyrt boende, säger Olle Vikmång och menar att det således finns en besparing i att flytta till nya, bättre anpassade lokaler. 

Nio särskilda boendeplatser och 14 korttidsplatser skulle dock försvinna helt.

– Vår bedömning är att vi ändå skulle kunna tillgodose behovet.

Det andra förslaget innebär färre personal på kommunens äldreboenden då platser för demenssjuka skulle få samma bemanningsnivå som vanliga. Idag är skillnaden 0,94 anställda för demenssjuka, jämfört med 0,72 för vanliga.

Det sista förslaget gällde att tillagningsköket på Nils Åbergsgata i Klockartorpet skulle stängas ned.

Nu kommer förslagen beredas ytterligare för att sedan gå vidare till det fortsatta arbetet med internbudgeten.

– Jag hade helst sett att vi fattat beslut om besparingarna redan idag. Visst är det lovvärt att säga att man inte vill spara på de äldre, men nedskärningar kommer att behövas, säger Olle Vikmång och menar att konsekvensen kan bli ännu hårdare sparkrav nu när verksamheterna fortsätter att vara igång.

Hade förslagen gått igenom hade ett 100-tal tjänster berörts. 

– Det hade varit katastrof. Vi kan inte fortsätta att skära ned på Norrköpings äldre år efter år, säger oppositionspolitiker Ricardo Olivares (V).

Han var mycket nöjd med att förslagen återremitterades.Vänsterpartiet vill hellre nollställa överskottsmålen, lägga ned flygplatsen och ta pengar ur konjunkturfonden än att spara på vård och omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!