Beskedet: Nu kan de lämna klassiska huset

Framtiden för Lennings sjukhem och Mathildagården är oviss. De klassiska fastigheterna är tömda i väntan på beslut om deras framtid.

Sedan 1988 har Lennings sjukhem i Norrköping använts för vård och omsorg. Men nu är det osäkert vad byggnaden ska användas till i framtiden.

Sedan 1988 har Lennings sjukhem i Norrköping använts för vård och omsorg. Men nu är det osäkert vad byggnaden ska användas till i framtiden.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköpings kommun2020-02-13 06:00

På onsdagen beslutade vård- och omsorgsnämnden att begära hos kommunstyrelsen att få lämna det rosa huset vid Södra Promenaden omgående. Planerna på att bygga intilliggande Mathildagården till LSS-boende skjuts på framtiden i väntan på besked om vad som ska hända med Lennings sjukhem.

– Vi behöver ta ett helhetsgrepp och utreda ordentligt vad fastigheten ska användas till, säger Olle Vikmång (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Norrköpings kommun köpte Lennings sjukhem och Matildagården 2016 när John och Matilda Lennings stiftelse lades ned. Byggnaden användes som korttidsboende för äldre fram till maj 2019. Efter det har huset använts för daglig verksamhet.

Det har under de senaste åren funnits tankar på att bygga om den välkända men omodernt inredda byggnaden vid Södra Promenaden till äldreboende, kontor eller till lokaler för daglig verksamhet.

Men att anpassa huset till äldreboende eller annan vård och omsorg uppskattas enligt kommunens egna tjänstemän bli så dyrt att det var ekonomiskt oförsvarbart. Ska byggnaden användas till annat än verksamhet som berör vård och omsorg måste detaljplanen ändras.

– Något som kan ta ett par år. Eftersom vi inte kan ha verksamhet inom  vård och omsorg under den tiden kan vi inte heller stå för kostnaderna, säger Olle Vikmång.

Så sent som våren 2019 beslutades det att de daglig verksamheterna  Esteten, Arenan, Magazinet, Studie 59, Komvak och Café Skeppet skulle flyttas till Lennings sjukhem. För kommunen var det en bra lösning eftersom de dagliga verksamheterna finns i inhyrda lokaler som är ordentligt slitna. Kommande renoveringar skulle betyda högre hyror. 

Tanken var att det skulle vara en fördel med att samla verksamheten på en plats, snart kom invändningar om att det skulle bli för trångt och i flera fall inte passa de personer som går i den dagliga verksamheten.

Så efter protester både från FUB:s kommitté för barn- ungdoms och vuxenfrågor i Norrköping och från Autism och Asperger-föreningen i länet lyssnade och backade vård- och omsorgsnämnden. 

Vad händer nu med de dagliga verksamheter som skulle ha flyttats till Lennings sjukhem?

– Vi får hitta andra alternativ för dem. I första hand ska vi lösa det i egna lokaler, i andra hand får vi hyra lokaler externt. Men flytten kommer inte att ske så fort som det var tänkt, säger Olle Vikmång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!