Femöresbron – en bågbro i all sin prakt av trä och stål – invigdes 1901 och var under nästan 116 år en vacker länk över den ständigt pulserande Strömmen. Den var en del av Norrköpings hjärta och har sett generationer komma och gå på sina promenader längs Åbackarna.
Vid en besiktning av bron under sensommaren 2016 upptäckte man dock allvarliga korrosionsangrepp på stålverket, vilket tvingade kommunen att stänga av bron.
I slutet av oktober 2017 lyftes den bort och forslades iväg.
Den kapades i fyra olika delar och placerades på en gräsmatta på Bråvallaområdet under tiden man undersökte olika möjligheter för dess framtid. Den låg där, i väntan på svar, i drygt två och ett halvt år, men i dag finns inga spår av det gamla landmärket kvar.
Ett par grushögar finns där bron en gång låg.
– Det stämmer, säger Johan Smedner, som är enhetschef på samhällsbyggnadskontoret.
– Den gamla bron har dömts ut i flera omgångar. Den hade en miljöfarlig lagning, en form av blylegering, som man gjorde någon gång på 1960-talet. Den hade inte blivit godkänd idag så vi har tagit hand om och hanterat bron som ett miljöfarligt avfall.
Det betyder.
– Att bron är destruerad.
– Det fanns flera förslag på att man skulle dela upp bron i många delar och placera ut de i parker och på andra platser i Norrköping, men på grund av blylegering försvann de alternativen. Det enda som kvarstod var att skrota den. Det är gjort nu.
Så den gamla Femöresbron är ett minne blott nu?
– Det skulle du kunna säga, men den nya Femöresbron blir väldigt lik den gamla. Den nya kommer ha samma stil med den gröna konstruktionen, samma känsla och så... Det är den vi planerar för.
...men det känns lite sorgligt.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det. Jag lägger inte så mycket i det sentimentala utan är mer positiv och ser att vi, äntligen, är närmare en bro igen över Strömmen. Det känns bra.
När, till sist, är Femöresbron 2.0 på plats och kan invigas?
– Sommaren 2022.
Norrköping får vänta två år till.
– Det är ett steg till i den här processen. Det är därför det tar sån tid. Vi måste söka en vattendom, när man planerar broar över större vattendrag. Det är en ny bro vi bygger nu så vi måste göra det. Handläggningen tar ungefär ett år. När den är klar kan vi gå ut med upphandling innan bygget kan ta vid. Det tar också ett år, säger Johan Smedner.