Beskedet: Hastigheten på vägen ska sänkas

Många Skärblackabor oroas över hastigheterna genom samhället. Men inom kort blir det ändring på hastighetsbegränsningen.

Ing-Britt Forslund vill att man tar tag i trafiksituationen genom Skärblacka innan något händer.

Ing-Britt Forslund vill att man tar tag i trafiksituationen genom Skärblacka innan något händer.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-09-07 07:00

Genom samhället i Skärblacka är det 50 km/h som gäller som hastighetsbegränsning. En hastighet som många tycker är alltför hög. Ing-Britt Forslund är en av dem som är kritisk.

– Framför allt vid övergångsstället till Mosstorpskolan borde det vara 30 km/h eller åtminstone 40 km/h, säger Ing-Britt Forslund som bor i Skärblacka.

– För ett tag sedan tröttnade jag på att det körs så fort genom Skärblacka, säger hon och berättar att hon tog kontakt med såväl polisen som Trafikverket och kommunen – men upplevde att ingen riktigt ville ta tag i frågan.

Hon säger att det är många som dessutom inte håller de hastigheter som är föreskrivna. 

– Som vanligt är det väl så att något tråkigt måste hända innan de som bestämmer ska få upp ögonen.

Vissa åtgärder har gjorts för att öka trafiksäkerheten för genomfarten i samhället. Inne i centrala Skärblacka finns det ett par avsmalningar i vägbanan där det råder 50 km/h. Men de har inte så stor effekt, tycker Ing-Britt Forslund.

– Det blir nästan lite race om vem som ska köra först i stället, säger hon.

– En hastighetssänkning måste till och jag vill att det ska ske nu, inte om några år, säger Ing-Britt Forslund.

I Skärblacka finns en vägförening, som dock inte ansvarar för genomfartsvägen genom orten, och ordförande där är Sonny Gunnarsson.

– Vi känner till att det går för fort genom Skärblacka och har jobbat för att öka säkerheten där.

– Tydligen ska det vara okej från kommunen att sänka till 40 genom samhället. Men det ligger på Trafikverkets bord att få det genomfört. Vi har erbjudit oss att själva sätta upp skyltarna om det bara är det som det hänger på.

Ulrika Lindeborg på Trafikverket känner väl till ärendet.

– Vi fick en remiss gällande hastighetssänkning i juni och olyckligtvis blev det semester innan vi hann svara på den. 

– Men vi svarade den 20 augusti och vi ställer oss positiva till en sänkning till 40 km/h genom samhället. Dessutom till en sänkning till 60 km/h vid avfarten till Kimstad.

Från Norrköpings kommun kommer nu glädjande besked för dem som vill ha sänkt hastighet genom Skärblacka. Inom kort kommer det att bli 40 km/h som gäller genom Skärblacka och 60 km/h vid Kimstadavfarten.

– Vi har fört en dialog med Trafikverket sedan hösten 2018 om denna sänkning. Men vi är nu överens och omskyltning kommer att ske inom kort. Vi styr inte över takten, det är Trafikverket som gör själva omskyltningen, säger trafikplanerare Sofie Axmacher vid Norrköpings kommun.

"Inte alla timmerbilar kör för fort genom Skärblacka, men många gör det", säger Ing-Britt Forslund.
"Inte alla timmerbilar kör för fort genom Skärblacka, men många gör det", säger Ing-Britt Forslund.
Karta: Skärblacka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!