Beskedet: Fyra politiker hoppar av SD

Stefan Torssell, partiordförande för Landsbygdspartiet, omges här av Robert Cederlund, Anette Kemgren, Jan Petersson och Sandra Karlsson.
Stefan Torssell, partiordförande för Landsbygdspartiet, omges här av Robert Cederlund, Anette Kemgren, Jan Petersson och Sandra Karlsson.

Sandra Karlsson lämnar SD och hoppar tillsammans med tre tidigare SD-are, numera vildar, av och byter till Landsbygdspartiet.

Norrköpings kommun 2 september 2019 14:00

 – Vårt före detta parti har inte drivit landsbygdsfrågor och egentligen inga andra frågor heller, förutom invandringsfrågan. Nu kan jag äntligen driva de frågor som vi gick till val på: Att Norrköping är mer än bara innerstaden, säger Sandra Karlsson, tidigare oppositionsråd för Sverigedemokraterna. 

Hon och de tre andra avhopparna – Jan Petersson, Anette Kemgren och Robert Cederlund – blir nu politiska vildar. Men de har gått med i Landsbygdspartiet Oberoende som i valet inte fick några egna mandat i kommunvalet. 

Som vi tidigare berättat har SD Norrköping tagit flera beslut för att minska Sandra Karlssons inflytande. Först blev hon av med vice gruppledarrollen och sedan tog partiet bort hennes ansvar för flera nämnder. Detta följdes av att styrelsen i SD Norrköping förbjöd henne att ta kontakt med media och andra partiet. 

– Utfrysningen har pågått flera år under ytan, men har på senare tid eskalerat. Det är en situation som man inte önskar någon, säger Sandra Karlsson. 

Hon berättar att Stefan Torssell, partiordförande för Landsbygdspartiet Oberoende, för en tid sedan tog kontakt med henne och att de fört samtal under sommaren. 

– Bitarna har sedan fallit på plats. Det är ett parti som inte är färdigt, men har en stomme. Här finns alla möjligheter att skapa något bra, säger Sandra Karlsson. 

Hon vill inte kalla avhoppen i Norrköping, och i Norrland där samtidigt 20 SD-politiker i flera kommuner lämnar SD, för en kupp. 

– Jag ser det mer som en otippad utveckling. För mig är det viktigaste att kunna driva den politik som mina väljare valt mig för och det kunde jag inte göra när jag fick munkavle. Nu kan jag börja jobba igen, säger hon, och tillägger: 

– SD Norrköping hade från början 14 mandat i kommunfullmäktige, nu är tio kvar. 

Har SD Norrköpings ledning misslyckats?

– Jag har inte så mycket att tillägga med tanke allt som skrivits. 

Stefan Torssell, partiordförande för Landsbygdspartiet Oberoende, har träffat de fyra nya partimedlemmarna från Norrköping. 

– Vi är helt överens. Vi har diskuterat politisk etik och är överens om att politiker inte ska sko sig, aldrig slå neråt eller angripa grupper. Landsbygdpartiet är ett samarbetsparti som vill ha kloka lösningar. Jag tror att maktbalansen i Norrköping kan ändras på så sätt att Lars Stjernkvist som styr i minoritet får en ny samarbetspartner, säger Stefan Torssell.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa