Barnvakten anses ha förgripit sig på barn

En man i 70-årsåldern döms för sexuellt ofredande mot en flicka han satt barnvakt åt.

En man i 70-årsåldern döms för sexuellt ofredande mot en flicka han satt barnvakt åt.

En man i 70-årsåldern döms för sexuellt ofredande mot en flicka han satt barnvakt åt.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-09-26 20:00

Under uppväxttiden agerade en anhörig ibland barnvakt åt familjens barn. Nu har det framkommit att ett av barnen utsattes för sexuella övergrepp av barnvakten.

I samband med att de två systrarna förra sommaren satt och pratade om en pod som handlade om övergrepp berättade den ena systern om en händelse som hon själv varit med om med barnvakten. 

Lillasystern, i dag i övre tonåren, berättade att mannen fört in hennes hand genom blixtlåset till byxorna, att hon vidrörde hans könsorgan och tvingades hålla kvar handen där i ungefär 20 minuter. Flickan berättade inte för någon eftersom hon skämdes, trots att hon inte alls varit med på det.

Övergreppet, som ska ha skett någon gång mellan 2009–2012, polisanmäldes. Barnvakten, som nu är i 70-årsåldern, döms för sexuellt ofredande mot lillasystern. Påföljden blir dagsböter 70 om 60 kronor (4 200). Han ska även betala ett skadestånd till flickan på 20 000 kronor.

Norrköpings tingsrätt anser att flickan lämnat en återhållsam och självupplevd beskrivning av händelsen. Det finns inget som talar för att hon har lämnat osanna uppgifter om händelsen, menar rätten.

Mannen har medgett att han varit barnvakt åt flickan, men förnekar gärningen.

I domen har tingsrätten ett resonemang kring själva brottsrubriceringen. Åklagaren ville i första hand jämställa handlingen med sexuellt övergrepp. Rätten väljer dock att döma för sexuellt ofredande, åklagarens påstående i andra hand.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!