Stephan Andersson är barn- och elevombud i Norrköpings kommun. Han säger att han inte är helt insatt i hur arbetet är organiserat på Borgens förskola, men han tycker att rotationen på personal låter komplicerat.
– Man vet genom forskning att barns trygghet har mycket med relationen till vuxna att göra. Barn knyter an till en vuxen, oftast den som man först lärde känna. Om personalen roterar blir det ju fler vuxna som barnet ska knyta an till. För barn med särskilda behov är det ofta en person de litar på, det kan ta lite tid innan barnet litar på fler vuxna.
Att det är många barn i en grupp, hur påverkar det barn?
– Det har varit mycket fokus på barngruppernas storlek och rent statistiskt har man fått ner antalet. Att man håller nere antalet kontakter är en viktig sak för ett barn, säger Stephan Andersson.
Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen lag. Då kommer alla beslut som ska fattas, först prövas mot barnens bästa.
Om barnkonventionen varit lag i dag, hur tror du man hade organiserat arbetet då?
– Oj, det är inte lätt att svara på. Jag skulle vilja veta mer om hur man säkerställer barnens trygghet.
Stephan Andersson säger att Norrköpings kommun ännu inte kommit fram till hur man ska lyfta barns bästa vid varje beslut. Eller vem som ska ha rätt att lyfta en fråga för prövning.
– Men jag hoppas att lagen blir kraftfull och att den kommer att påverka hur vi gör kring saker och ting. Ibland glömmer vi bort att fråga barnen.