Bårhuset i Norrköping öppnade i nya lokaler 2015. Det är ett modernt bårhus med plats för 106 avlidna. I nuläget är 59 platser använda.
– Det är lite för många, i min värld ser jag helst att det är maximalt runt 40 platser som är upptagna. Jag tycker att begravningsbyråerna ska hämta de avlidna tidigare. Det är mer värdigt att de ligger i sin kista på krematoriet än på en bårbricka hos oss, säger Bo Ask, obduktionstekniker på bårhuset.
Just nu är frågan extra aktuell. Runt om i landet ser regionerna över kapaciteten hos bårhusen, för att ha en beredskap. I Italien har krematorierna öppet dygnet runt och i Spanien används ishallar som bårhus. Även i Sverige görs förberedelser för att kunna hantera situationen, om dödsfallen till följd av coronaviruset skulle öka – precis som i södra Europa.
I Västra Götalandsregionen har förfrågningar skickats till ishallar för att se över möjligheten att använda dem som tillfälliga bårhus. Den utvecklingen har vi ännu inte i Östergötland.
– Vi gör en fortlöpande inventering varje dag nu. Regionen vill att vi ska ha en beredskap, säger Bo Ask.
Från regionledningen bekräftar man att frågan om beredskapen har ställts till bårhuset på Vrinnevisjukhuset.
– Just nu ser vi över alla våra verksamheter för att se var vi kan behöva mobilisera. I bårhusets uppdrag ingår att ta hand om avlidna personer, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen.
När tror ni att toppen kommer att nås?
– Det kan jag inte svara på, vi tror vi kommer ha flest sjuka samtidigt under slutet av april början av maj. Vi har just nu ett ökat antal personer som insjuknar och måste tyvärr räkna med att vissa individer kommer att bli så sjuka att de inte klarar sig.
En person som avlidit av covid-19 smittar inte längre men det har kommit en del frågor till regionen om hur personerna ska hanteras.
– Det kan till exempel handla om hur avlidna ska transporteras på ett säkert sätt till bårhuset. De som jobbar med det här vet hur de ska agera, säger Rickard Lundin.
Bo Ask berättar att de i dagsläget utför färre obduktioner. Anledningen ska vara att spara på den skyddsutrustning som finns.
– De obduktioner som behöver genomföras ska naturligtvis utföras. Men all vår verksamhet nu utgår från prioriteringar utifrån både personal och material. Det gäller även den här gruppen, förklarar Rickard Lundin.