Arbetsgivaren drar tillbaka avstängningen

Skyddsombudet som blev avstängt från sitt arbete på ett kommunalt LSS-boende har nu fått avstängningen hävd.

Norrköpings kommun 3 oktober 2019 06:00

Vi har tidigare skrivit om ett skyddsombud på ett LSS-boende i Norrköping som blev avstängd från sin tjänst bara några dagar efter att han och en kollega gått ut och berättat om missförhållanden som drabbade personal och brukare på boendet.

Enligt arbetsgivaren berodde avstängningen på olämpliga sms som skickats till en brukare från en arbetstelefon som flera anställda hade tillgång till. 

Nu har facket och arbetsgivaren haft överläggning, och för första gången har nu skyddsombudet själv fått ge sin bild av det inträffade.

– Jag har visat de två sms som jag själv skrivit, och jag har berättat vad som hände. Hade de pratat med mig direkt, så hade vi aldrig suttit i den här situationen, säger han. 

Fackföreningen Visions huvudskyddsombud Kent Andersson deltog vid förhandlingen. 

– Vi fick arbetsgivaren att dra tillbaka avstängningen och arbetsgivaren kommer inte heller att ge någon skriftlig varning. Underlaget som låg till grund för varningen visade sig vara väldigt tunt och inte alls genomarbetat. Vision har begärt att arbetsgivaren förklarar för medarbetaren varför man drog tillbaka varningen, säger han. 

– Det känns som en liten upprättelse för mig i alla fall, säger skyddsombudet. 

Skyddsombudet är kritiskt till att ingen chef kontaktat honom under avstängningen och inte heller erbjudit honom kontakt med företagshälsovården.

– De har inte frågat hur jag mår, och jag har inte ens fått reda på vad jag var beskylld för, säger han.

Han vill ändå ge en liten eloge till Norrköpings kommun. 

– För en gångs skull har de reagerat snabbt när de misstänkt ett missförhållande. Men de agerade innan de hade all information, konstaterar han. 

Facket har reagerat starkt på att det är ett skyddsombud som arbetsgivaren stängt av.

– Frågan kvarstår om medarbetarens fackliga uppdrag har påverkat arbetsgivarens beslut, och farhågorna om det kvarstår, och har i viss mån förstärkts, säger Kent Andersson.

Skyddsombudet hoppas nu på att arbetsgivaren rentvår honom från alla misstankar. 

– Alla på min enhet vet ju vem det här handlar om. Och jag vill att kommunen tar bättre ansvar för hur man agerar mot sin personal. Nu vill jag bara att det här ska vara över, och att jag får börja på mitt nya jobb och får glöden tillbaka, säger han.  

Vision kommer också att fortsätta bevaka de utredningar som pågår på den aktuella enheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa