25-åring får fängelse för oaktsam våldtäkt

En 25-årig Norrköpingsbo döms för att en så kallad oaktsam våldtäkt av en tonårig flicka på Öland. Straffet blir ett års fängelse.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/arkiv

Norrköpings kommun2019-09-05 15:00

Händelsen inträffade på ett av öns campingområden i mitten av juli. 25-åringen och flickan, som var 16 år gammal vid tidpunkten, beskrev vid rättegången hur de tillsammans med var sitt kompisgäng tältat på platsen.

25-åringen hävdade att flickan hade haft sex med honom frivilligt. Själv berättade hon att hon gråtit under stora delar av händelseförloppet, men varit tyst på grund av chock.

Enligt ett läkarutlåtande fick flickan skador som starkt talar för att hon utsatts för "trubbigt penetrerande våld".

Åklagaren yrkade i första hand på att 25-åringen skulle dömas för våldtäkt. Kalmar tingsrätt väljer dock att i stället döma honom för andrahandsyrkandet oaktsam våldtäkt. Detta eftersom han inte anses ha begått gärningen med uppsåt, men samtidigt varit likgiltig inför om flickan ville ha sex med honom. 25-åringen var "grovt oaktsam" till om hon deltog frivilligt i de sexuella handlingarna eller inte, slår man fast.

Skadeståndsbeloppen bestäms till 50 000 kronor för kränkning och 15 000 kronor för sveda och värk. 25-åringen är tidigare ostraffad.

Brottsrubriceringen oaktsam våldtäkt tillkom i samband med att den nya sexualbrottslagen infördes 2018. Oaktsamheten tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt.

Maxstraffet för oaktsam våldtäkt är fyra års fängelse. Den som döms för våldtäkt av normalgraden kan få fängelse i sex år som mest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!