15-åring angrep elever på skola

En tonårspojke döms till ungdomstjänst efter att ha misshandlat två skolkamrater på en högstadieskola i Norrköping.

Trots sitt nekade döms tonårspojken för att misshandlat två andra elever på sin högstadieskola.

Trots sitt nekade döms tonårspojken för att misshandlat två andra elever på sin högstadieskola.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrköpings kommun2019-12-04 10:00

Både händelserna inträffade i början av 2019. Den första gången blev det bråk runt ett biljardbord inne i skolans lokaler. Efter en provocerande kommentar ska 15-åringen ha tagit fast grepp om en yngre pojkes huvud och sedan skallat honom rakt över ansiktet, vilket bland annat gav pojken en sprucken läpp.

Några veckor senare inträffade en ny händelse, den här gången utanför skolans matsal. Den 15-årige pojken blev då irriterad för att en annan kille inte lyssnade på honom och i stället "bara stod och dansade". Offret berättar i rätten att den upprörde 15-åringen då gick till angrepp mot honom. Han blev slagen med flera slag i ansiktet och bröstet och 15-åringen ska också ha tagit ett strypgrepp på honom.

15-åringen åtalades senare för två fall av misshandel, men har i rätten nekat till båda brotten. I det första fallet menar han att det var någon helt annan person som skallade pojken, i det andra fallet att han bara försökte försvara sig i ett slagsmål.

Norrköpings tingsrätt konstaterar dock att 15-åringen vid biljardbråket pekas ut av både den skadade och en fritidsledare, medan man i händelsen vid matsalen har övervakningsbilder att luta sig mot. Dessa visar, enligt domen, att det var 15-åringen som gick till angrepp, medan den andre bara försökte freda sig.

Därför döms den i dag 16-årige pojken nu för två fall av misshandel. Straffet blir ungdomstjänst i 35 timmar. Han ska även betala 5 000 respektive 7 500 kronor i skadestånd till offren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!