Vrinnevilistan lämnar politiken

Vrinnevilistan hoppar av politiken och blir lobbyister.

22 januari 2014 07:50

– Vi ska inte dö ut men vara redo om vi behövs, säger partiets ordförande Lasse Pettersson.

Han gillar inte titeln politiker och många gånger under de senaste sju åren har han längtat tillbaka till sitt jobb som röntgenläkare. Nu är han 67 år.

Har det blivit för sent att gå tillbaka?

– Jag var på ett sådant där utvecklingssamtal med klinikchefen i fredags. De påstår att de längtar tills jag kommer tillbaka. Men först ska jag avsluta det här.

Den 15 oktober slutar Vrinnevilistan i Landstingsfullmäktige. Vid årsskiftet hoppar de helt av politiken.

– Vi har klarat att skapa större förtroende för sjukhusvården hos befolkningen. Jag är stolt över det som jag och alla de andra i partiet har åstadkommit.

Brister vill han inte prata om, men visst ser han förbättringsområden.

– Folkets förtroende för primärvården kommer att stiga bara det blir bättre med läkare, säger han.

Men cancervården, där Östergötlands väntetider är näst längst i landet, då?

– Där ser jag ändå att kvaliteten är god. Det finns en plan för väntetiderna men förändringar tar tid.

Att vara politiker utan ideologiska principer, säger han, har betytt att han börjat bry sig mer om individerna än partifärgerna i maktens korridorer.

På vem röstar du i valet?

– Jag vet inte för jag har inte sett listorna än.

Så kommer Lasse Pettersson, som så många gånger förr, in på hur svårt det är att få "de som mest behöver det" att fatta hur små åtgärder i det dagliga livet kan förbättra hälsan.

– Man kan bara ta trapporna istället för hissen och gå i skogen ibland. Det är svårt att veta hur man ska få unga flickor att förstå att de ska kasta fimparna för alltid. Det måste någon annan än en gubbe som jag säga åt dem.

Har "Den motvillige politikern" blivit en av politikerna nu?

– Ja, kanske. Och jag känner nog att fräschören och friskheten som fanns i partiet när vi var nykomna och mer okunniga om politiken håller på att försvinna. Det är nog så med allt. Jag har hört att man inte ska sitta längre än sex år som chef innan man byter plats för då kommer man in i förvaltarfasen. Sitter man vid makten i flera decennier blir man till slut maktfullkomlig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny N Grentzelius