"Väldigt oroliga för hennes hälsa"

Efter att beslutet överklagats väntar nu tolvåriga Zahra Rafeei på att migrationsdomstolen ska avgöra hennes framtid. Under tiden mår hon mycket dåligt, berättar familjehemsfadern Farid Jalili.

13 juli 2018 19:00

Den 20 april beslöt Migrationsverket att Zahra Rafeei, 12, ska utvisas till Afghanistan. I landet saknar hon nära släkt, och den man som tidigare var familjens överhuvud ska ha slagit henne och på flera sätt behandlat familjen illa.

Zahras gode man och hennes advokat har sedan valt att överklaga beslutet, som dock står fast vid att hon ska utvisas. I en inlaga till migrationsdomstolen i Malmö har Migrationsverket svarat på överklagan, där motiverar sitt beslut.

Framförallt ifrågasätter myndigheten ett antal omständigheter kring flykten och det som ledde fram till den. Vidare anser Migrationsverket att de fullgjort sitt utredningsansvar, men att Zahras svar varit "detaljfattiga".

Till skillnad från i beslutet nämnes dock för första gången Zahras uppgifter om att hon blivit slagen i hemlandet. Misshandeln var dock "inte av sådan art eller intensitet att det utgör skyddsgrundande behandling. Det har heller inte framkommit att hon skulle komma att utsättas för detta vid ett återvändande", skriver Migrationsverket.

Zahras advokat och gode man har nu fram till fram till den 25 juli på sig att svara på Migrationsverkets yttrande, men något datum för när målet ska tas upp av domstolen är ännu inte satt.

Farid Jalili är Zahras familjehemspappa, och har varit det sedan hon kom till Sverige i november 2015. Just nu mår Zahra väldigt dåligt, berättar han. Hon har isolerat sig, plågas av mardrömmar, och vägrar att följa med till en psykolog eller kurator.

– På två, tre veckor har hon bara varit ute en liten sväng. Hon orkar inte gå upp. Vi är väldigt oroliga för hennes hälsa, säger Farid Jalili.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Lindahl

Ämnen du kan följa