Nu pågår uttagningen till SM-finalen i plåtslageri på 25 olika gymnasieskolor. Totalt 140 plåtslagerielever som tar studenten i vår är med i kampen om sex finalplatser och SM-medaljer.

Det skars, hamrades och klipptes när vi besökte Ebersteinska på torsdagen. Morgan Kinnå är en av dem som är sugen på en finalplats.

– Det är klart att det vore kul. Det här är svårt men roligt. Jag gillar problemlösning. Det var därför jag fastnade för plåtslageri.

Artikelbild

| Pontus Vester klipper till den förzinkade stålplåten som ska bli en låda sammanfalsad i hörnen. Eleverna skulle klara uppgiften på sex timmar.

I fjol tog Norrköpingseleven Ludwig Uhrbom hem guldet i SM-finalen. Läraren Tommy Sjöstedt berättar med viss stolthet att han under sina 23 år har elever som kommit etta, tvåa och trea – det senare flera gånger.

– Att bli finalist är något att ha med på cv:t för eleverna, men naturligtvis är det även en fjäder i hatten för utbildningen, säger han.

– SM är som ett nationellt prov i plåt. Yrkesnämnden kan i tävlingen kolla hur utbildningen ser ut i olika delar av landet.

Uppgiften var att göra en låda med skjutbart lock av lackerad förzinkad stålplåt. Domarna Elin Johansson och Johan Kleist följde elevernas arbete och gjorde en slutbedömning.

Artikelbild

| Morgan Kinnå koncentrerar sig på tävlingsuppgiften. Varje millimeter som avviker ger avdrag.

– Det kan vara lite klurigt att förstå uppgiften. Sedan handlar det om att planera sitt arbete och inte stressa. Även om de får poäng efter tidsåtgång så är slutresultatet viktigast. Varje millimeter fel ger avdrag. Därför är det bra att vara noggrann, säger Elin Johansson, som i åtta år har arbetat på Elfvins plåtslageri i Norrköping.

Snart ska hon börja undervisa i plåtslageri i Katrineholm, där SM-finalen hålls den 29 mars.

Artikelbild

| Lukas Frimodig och Tommi Svensson är två av de totalt sju plåtslagar-elever på Ebersteinska som kvalade till SM på torsdagen.

– Mitt första uppdrag blir att planera för tävlingen, säger hon.

Pontus Ulfvenmark blev den elev från bygg- och anläggningsprogrammet på Ebersteinska gymnasiet som på torsdagkvällen gick vidare i tävlingen.