Teorin: Han försökte inte dränka polisen

Killen misstänktes inledningsvis för att ha försökt att dränka en polis. Nu ser polisen annorlunda på händelsen.

16 september 2016 17:25

– Brottsrubriceringen är fortfarande dråpförsök, men det kommer sannolikt att omrubriceras. Ärendet ligger hos åklagare nu, säger Leif Hermansson, chef vid avdelningen för grova brott vid Norrköpingspolisen.

Det var strax efter klockan 19 på torsdagskvällen som en polispatrull kallades till ett asylboende i Norrköpings kommun. Det var stökigt och två killar uppgavs vara utåtagerande mot personalen.

En av dem, en 15-årig kille, sprang sedan ut i vattnet som finns intill boendet och polismannen som följde efter honom fick sitt huvud nedtryckt under vattenytan. Enligt tidiga polisuppgifter var uppfattningen att killen hade varit fullt medveten om vad han gjort och ärendet rubricerades därför som dråpförsök.

Nu ser polisen annorlunda på saken. Den unga killen mådde, enligt polisen, psykiskt dåligt och hade bett om att bli skjutsad till läkare.

– Men vi vet nu att han mådde väldigt dåligt och förmodligen handlar det om att han fick panik i vattnet och på något sätt fick med sig polismannen under vattenytan, säger Leif Hermansson.

Killen hördes senare av polis och släpptes av jouråklagare på grund av sin låga ålder. Han vårdas nu på BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!