I juni presenterade stadsbyggnadskontoret planer på 90 nya lägenheter i Marielund, på tomten där Vitamex i dag håller till. En förtätning av innerstan är prioriterad och här finns dessutom en intressent som är villig att bygga ett bostadskomplex runt hela kvarteret Järven 4.
Nu har synpunkter på planerna kommit in från andra kommunala förvaltningar, grannar, byggherre och statliga myndigheter. Många har synpunkter och pekar på ett antal problem om tomten ska förtätas, men allvarligast är synpunkterna från länsstyrelsen. Den sätter helt enkelt stopp för vidare planläggning. Åtminstone för ett antal år framöver.
Problemet är nämligen att området snuddar den korridor som reserverats för Ostlänken. Så här skriver länsstyrelsen i sitt kortfattade yttrande:
– Då det fortfarande finns osäkerheter kring byggandet av Ostlänken bland annat gällande spårdragning, utrymme i stadsmiljön för spåren och ingrepp i staden under byggtiden, ser länsstyrelsen att övriga planeringsåtgärder inom korridoren tillsvidare ej kan medges. Planläggning av området får tas upp på nytt när områdets eventuella påverkan av Ostlänken har klargjorts närmare.
Också Trafikverket menar att detaljplanearbetet måste stanna upp tills alla frågetecken kring Ostlänken har retts ut.
Kvarteret som kommunen vill ska bebyggas har en speciell historia. Huset, som Vitamex är på väg att lämna, har ritats av den kände arkitekten Ivar Tengbom. Han har också ritat Värmekyrkan och Stockholms Konserthus. Huset stod klart 1949. Det innebär att byggnaden har klassificerats som en byggnad med ett visst kulturintresse. Kommunen vill därför bevara den och låta den ingå som en del i det nya bostadskomplexet. I huset tänker man sig i första hand ha centrumverksamheter och en skola. Men också bostäder lite högre upp i huset och i den sidobyggnad som finns.
Företaget som vill bygga heter Järven i Norrköping Fastighets AB, men bakom finns ett stockholmsbaserat fastighetsföretag kallat New Cap. Bolaget vill riva sidobyggnaden, eftersom man då kan få en bättre och öppnare lösning på de nya husens utseende. Man begär att kommunen häver rivningsförbudet.
De planteringar som finns kring och i området har ritats av en av Sveriges mest kända trädgårdsarkitekter från förr, Ulla Bodroff. Med åren har mycket av de ursprungliga grönmiljöerna försvunnit och förstörts. Detta gör att kommunen tycker att också den skuggande pilraden längs Enebygatan nu kan offras för att husen ska få plats. Dessutom kommer man att behöva nagga ytterligare grönområden i kanten för att få ordning på trafiken.
Men då slår Tekniska kontoret bakut. I ett kritisk yttrande reagerar man starkt på att grönområden ska tas bort. Kontorets tjänstemän menar att pilarna bör stå kvar "då de med sin höga ålder bidrar till en stor del av den biologiska mångfalden i området. De har många år kvar att ge om de får chansen"
Och man fortsätter:
– Det är förvirrande när grönytan nu minskar jämfört med gällande detaljplan. Att ta bort parkyta i kvarteret Järven strider mot kommunfullmäktiges mål om att alla Norrköpingsbor ska ha gångavstånd till ett grönområde, skriver man bland annat i sitt yttrande.
Också Bygg- och miljökontoret har invändningar eftersom man inte tycker att planbeskrivningen tar tillräckligt hänsyn till markföroreningarna i området.
– Inom planområdet finns stor misstanke om förorening, förutom textilverksamhet har även verkstadsindustri och ytbehandling av metaller utförts i byggnaden.
Kontoret menar att en miljöteknisk undersökning bör utföras innan man går vidare med planerna.