På tisdagen upptäcktes ett nytt fall av skadegörelse mot synagogan på Bråddgatan. Det ska ha inträffat mellan den 20 och 24 juni.

– Det stämmer. Tillvägagångssättet är detsamma som förra gången och från samma gata. Man har kastat in ett flertal stenar genom fönstret. Men vi vet inte när exakt det hände, säger Sebastian Rachwalski i judiska församlingen.

Han säger att man förutom att ha gjort en polisanmälan har informerat den judiska församlingen i Stockholm om det inträffade.

Artikelbild

| För andra gången på kort tid har synagogan i Norrköping utsatts för skadegörelse.

– I övrigt vill vi ligga lågt. Vi vet inte några motiv eller vilka eventuella grupper som kan ligga bakom detta.

Sebastian Rachwalski är oförstående till den senaste tidens skadegörelser.

– Det här är en liten församling som inte har många medlemmar. Vi har aldrig gjort några stora religiösa utspel. Vi håller oss mer till aktiviteter som rör kultur och traditioner. Folk i församlingen är rädda och hoppas att det här ska blåsa över.

Lars Engström på Norrköpingspolisen säger att man för tillfället inte har varken några spår eller iakttagelser kopplat till händelsen.

– I dagsläget går det som jag ser det inte att rubricera som något annat än skadegörelse.

Det krävs någon form av religiöst eller politiskt budskap för att det ska rubriceras som hatbrott?

– Ja, något i den stilen. Men det är klart att om det skulle börja dimpa in en sten var och varannan dag så kanske man måste göra en annan bedömning.