Det är den 21-årige mannen – som bland annat misstänks för att ha grävt ned 1,6 miljoner kronor i kontanter – som begärt att få Leif Silbersky utsedd till sin försvarare i den stora rättegången som startade under torsdagen.

– Jag blev tillfrågad om att försvara min huvudman och eftersom det här var något nytt för mig så tyckte jag att det var väldigt intressant, säger Leif Silbersky vid lunchpausen under torsdagens rättegång.

Det var en sak som fick honom att fastna för detta mål.

Artikelbild

| Leif Silbersky försvarar en av de åtalade kring fusket med högskoleprovet.

– Jag har tidigare inte haft något mål där det gäller att moral så utpräglat står i strid mot huruvida det är straffbart eller ej att fuska.

Han säger att det är moraliskt förkastligt att fuska, men ställer sig samtidigt frågan om det är straffbart att fuska på det här sättet som skett kring högskoleprovet.

– Den frågan tycker jag är väldigt intressant och ska med stort intresse ta del av vad tingrätten slutgiltigt kommer fram till, säger Leif Silbersky.

Försvarsadvokaten säger att hans klient har medgett gärningen, men att det är oklart om det han gjort är ett brott.

– Han har gjort något som är moraliskt förkastligt och ska brännmärkas, det håller jag fullständigt med om, men sedan är det en helt annan fråga om det är straffbart.

– Det är den frågan som ska prövas. Kyrkan får ta hand om det moraliska och förkastliga, men vi här ska försöka att analysera fram om han bryter mot lagen.