Spektakulärt kvarter börjar växa fram

När kvarteret Garvaren nu bebyggs försvinner ett av de sista stora hålen i Industrilandskapet i Norrköping.

22 september 2018 07:00

Byggnationen har startat i korsningen Garvaregatan/Bredgatan i Norrköping och bilister har nog redan upptäckt att det är lite svårt att komma fram i området.

Här byggs bostadsrättsföreningen Garvaren med 48 lägenheter i ett vinkelhus om sex våningar och ett fristående hus om fyra våningar. Det är Botrygg som skapar Garvaren.

– Det blir ett spektakulärt och spännande kvarter som kommer att väcka uppmärksamhet på ett positivt sätt, säger Torbjörn Nilsbäcken, projektledare Botrygg.

Det är trångt att bygga på platsen och trafiken har redan fått dirigeras om till andra gator i närområdet. Det försöker Botrygg ta hänsyn till när Garvaren sakta växer fram.

– Vi planerar att Garvaren ska stå klar i maj 2020, eventuellt något tidigare, säger Torbjörn Nilsbäcken.

– Vi skulle i princip kunna bygga snabbare, men vi har valt att gå försiktigt fram så att människor som bor i området inte ska få alltför stora olägenheter av bygget.

Botrygg uttrycker att läget lockar och det bekräftar Fastighetsbyrån där man hade säljstart för Garvaren i juni.

– Vi har redan sålt en tredjedel av de 48 lägenheterna, säger My Lind, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån.

– Det tycker vi är bra med tanke på att det varit sommar och semestrar under den inledande säljperioden.

Garvaren har lägenheter från ett rum och kök till fyra rum och kök. En etta som är 36 kvadratmeter stor kostar 1 395 000 kronor med en månadsavgift på 2 040 kronor. En fyrarummare som är 96 kvadratmeter stor kostar 3 495 000 kronor med en månadsavgift på 5 440 kronor.

– Vi har sålt flera av de större lägenheterna och det är en blandning av människor som vill bo i Garvaren, säger fastighetsmäklare Malin Lunde.

– Botryggs hus håller hög standard och det är exempelvis klinkerkakel i duschrummen och granitbänkar i köken.

Efter sommaren har intresset för ettorna varit stort och det menar Fastighetsbyrån beror på att lägenheterna köps av studenter, eller snarare studenters snälla föräldrar.

– Det blir en riktigt häftig byggnad och vi rekommenderar spekulanter att åka dit och titta och sen gå på magkänslan. Alla lägenheter blir unika, säger My Lind.

Arkitekterna Ingrid Reppen och Kai Wartiainen, som skapade Katscha, önskar att Garvaren ska upplevas både intim och monumental. Huset får ett myller av stora takkupor och lägenheterna får mycket ljus. En hög sockel och tak i handfalsad matt zinkplåt ska samspela med grannfastigheten Kroken 1 som arkitekterna beskriver som magnifik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson