"Ska inte anläggas ett Disneyland i Norrköping"

Studieresan till Paris för 22 anställda är inte försvarbar i en tid när medarbetare i andra verksamheter får se sina kollegor tvingas gå från sina jobb, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd i Norrköpings kommun.

22 november 2018 19:30

– Men det är inte bara en fråga om ekonomi. Det är en viktig symbolfråga i en tid där alla partier måste vara med och fatta beslut om effektiviseringar i Norrköping.

Hon, liksom övriga moderater i kommungruppen, är kritisk till Louis De Geers styrelses beslut att låta de fast anställda åka på en femdagars studieresa till Disneyland och champagnedistriktet.

– Det är viktigt att påpeka vem som ska ställas till svars för denna resa. Det är styrelsens beslut, inte personalens, säger Sophia Jarl, som också är styrelseledamot i Rådhus AB, moderbolaget till Louis De Geer.

I styrelsen är partikollegan Jörgen Rundgren (M) vice ordförande, medan Eric Stuart (S) är ordförande.

– Vi tycker inte att deras argument rättfärdigar denna utsvävning med kommunala skattepengar, säger hon.

Mona Olsson (V) efterlyser mer etik och moral i de kommunala bolagens styrelser.

– Det är medborgarnas skattemedel man beslutar om. Jag missunnar ingen anställd en studieresa, men eftersom det inte ska anläggas ett Disneyland i Norrköping ser jag inte att det ska vara nödvändigt att åka dit.

Hon uppfattar studieresan som en lyxvariant och anser att syftet med att bygga team och lära mer om storytelling kan göras på ett billigare sätt.

Det är Rådhus AB, där både Sophia Jarl och Mona Olsson är ledamöter som har tillsynen över de kommunala bolagen.

Ordförande i Rådhus AB är kommunalrådet Lars Stjernkvist (S). Han menar att studieresan kan göra nytta för Louis De Geers verksamhet, men är kritisk till att det bjöds på vin och öl under resan.

Norrköpings kommun har i princip nolltolerans mot att bjuda anställda på alkohol. Undantagen är ytterst få. På resan bjöd bolaget på ett glas vin eller öl till maten vid tre tillfällen.

– Jag har svårt att se att det går att göra tre undantag från våra riktlinjer, det är väldigt tveksamt. Men det är styrelsen för Louis De Geer som ska granska vem som har betalat vad i det här fallet.

Oppositionsrådet Sandra Karlsson (SD) tror också att vissa delar av resan säkert kommer Louis De Geer till nytta.

– Men generellt bör man vara väldigt restriktiv med resor av det här slaget. Man hade säkert kunna få motsvarande information om champagnetillverkningen via ett föredrag på videolänk, säger hon.

– Innan man ger sig ut på en resa som kostar så mycket som den här måste bolaget ha dokumenterat stabil ekonomi. Det ska inte, som för Louis De Geer, stå eller falla med en avbokad konferens.

Läs mer:

De åkte till Disneyland – för skattebetalarnas pengar

"Självklart att alla ska få åka med"

Förklaringen: Därför förlorade de miljoner

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Petersson

Ämnen du kan följa