Kyrkskolan är en kommunal grundskola med nära 300 elever från förskoleklass till sexan. Skolan har idag åtta elevassistenter. De finns till som stöd för elever med särskilda behov så som olika funktionsnedsättningar, som är utåtagerande eller har diagnoser som autism och adhd. Arbetet innebär att vara ett stöd så att eleven kan tillgodogöra sig kunskap, men även vara ett stöd för hela gruppen i olika situationer.
– Det är oerhört viktigt med den här personen som kan ligga steget före, säger Lotta Lindmark, lärare i årskurs fem på skolan.
Men nu ska alltså sju av de åtta assistenterna bort. Ytterligare en lärare som finns med som extra stöd i klasserna ska inte heller vara kvar till hösten. Beskedet om att elevassistenterna inte får fortsätta till hösten kom som ett slag i ansiktet, säger lärarna. De är upprörda och oroliga och menar att det kommer skapa stor otrygghet på skolan och att fler konflikter riskerar att uppstå.
– Det finns ju en anledning till att de är här, påpekar Anneli Larssén som är lärare i årskurs fem och även själv elevassistent.
– En del barn är utåtagerande och skadar sig själva eller andra. Sedan finns risken att de rymmer härifrån. Och då är frågan, vad gör man som ensam lärare? Springer efter den som har stuckit iväg och lämnar de andra 23?, säger Åsa Mårdskog.
Patrik Sandsveden, rektor på skolan, bekräftar att förslaget är att de sju visstidsanställda elevassistenterna och en lärare inte får förlängda anställningar till hösten. Den speciallärare som nyligen slutat kommer inte heller att ersättas.
– Förhoppningsvis ska inte behovet av elevassistenter kvarstå utan det ska lösas med den befintliga, utbildade personalen, säger han.
De sju assistenterna har anställts under det gångna läsåret på grund av att nya elever med behov av särskilt stöd började på skolan, enligt Patrik Sandsveden. Det stödet ska de nu kunna få ändå i och med att organisationen görs om, menar han.
– Stödet till lärarna kommer se annorlunda ut och det kommer ske genom den specialpedagog som anställdes i november. Sedan har vi också utökat kuratorstjänsten från 50 till 100 procent.
Enligt utbildningskontoret är avvecklingen av de kommunala resursgrupperna en orsak till att rektorerna ansett sig behöva mer personal och under en tid överanställt. Men Patrik Sandsveden menar att det inte är orsaken på Eneby kyrkskola.
– Men det är klart att hade man hur mycket pengar som helst kanske man hade gjort på ett annat sätt.
Vad tänker du om personalens kritik?– Jag förstår deras oro. Det är klart att det kommer bli annorlunda och vi vet fortfarande inte hur det blir, alla förändringar är svåra att förutse från början.
Men lärarna tror inte på att en organisationsförändring ska kunna förbättra situationen.
– Det handlar om mängden personal mot antal elever och vi är redan för lite personal som det är idag, säger Lotta Lindmark.
Nu har de tröttnat på att deras röster inte hörs och bestämt sig för att ta saken i egna händer. De har därför bjudit in stadens politiker till ett möte på skolan på tisdagen.
– Vi vill visa vad det här får för konsekvenser. Det är vår möjlighet att göra vår röst hörd, säger Lotta Lindmark.
Kan ni ha någon förståelse för att besparingarna måste göras någonstans?– Nej, det är ju våra barn det handlar om, det är väl viktigare än att lägga pengarna på en bro eller cyklar till kommunanställda?, säger Petra Gärdqvist, lärare i årskurs sex.