Måndagen blev dramatisk i Norrköping – där en knivman var nära att döda tre personer runt Söder Tull, nationella insatsstyrkan grep åtta personer i Hageby och Klingsberg och en kraftig detonation samtidigt skakade Klockaretorpet.

På tisdagen höll polisen och chefsåklagare Torsten Angervåg presskonferens om händelserna – och avslöjade att de kan hänga ihop.

Den stora polisinsatsen i Hageby ska ha börjat med ett tips från Stockholmspolisen för några dagar sedan. Enligt underrättelseuppgifter planerades ett rån i Östergötland – och troligtvis skulle det ske i Norrköping. Östgötapolisen fick information om ett antal misstänkta personer och när dessa hittades i Norrköping valde man att kalla in nationella insatsstyrkan förstärkt med två helikoptrar.

– Vi kunde inte utesluta att det fanns skjutvapen eller andra livsfarliga vapen, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

Skrämdes av blåljusen

Polisen höll uppsikt över de misstänkta och vid lunchtid på måndagsförmiddagen rörde sig så sällskapet i en bil mot centrala Norrköping. Polisen skuggade fordonet när de plötsligt fick se de misstänkta vända i närheten av det avspärrade Söder Tull.

– Vi tror att de blev störda och rädda för utryckningsfordonen i samband med knivskärningen, säger Torsten Angervåg, som berättar att teorin är att rånet skulle genomföras på måndagen.

Artikelbild

| Chefsåklagare Torsten Angervåg på tisdagens presskonferens.

I stället avbröts vad polisen tror var ett rånförsök och bilen körde bort från centrum. Polisen följde efter och fattade ett beslut om att gripa de fyra männen.

– Det var viktigt att vi gjorde det direkt, så att vi grep männen samtidigt och de inte kunde varsko varandra, lyckas fly eller skaffa fram vapen, säger Torsten Angervåg.

Artikelbild

| De nu anhållnas männens stulna bil beslagtogs efter jakten på måndagen.

När de misstänka förstod att de hade polisen efter sig försökte de komma undan och en kortare biljakt följde. Vid en betongsugga på Grundläggaregatan i Hageby slutade resan med en krock och en av de fyra männen kunde gripas vid bilen. De övriga tre flydde till fots, men kunde snart spåras och gripas med hjälp av hundpatruller.

Sprängningen en avledningsmanöver?

I samma veva skedde också en detonation på Wilhelm Wibergs gata i Klockaretorpet, som polisen misstänker kan kopplas till det planerade rånet.

– Vi jobbar förutsättningslöst kring att det kan hänga ihop, till exempel som en avledningsmanöver i samband med det planerade rånet, säger Torsten Angervåg.

– I och med att den detonerar i princip samtidigt som de rör sig mot centrala Norrköping kan vi inte utesluta att det finns ett samband, säger han.

Lite senare på måndagseftermiddagen gjorde polisen även en dramatisk husrannsakan i en lägenhet på Fridtunagatan i Klingsberg. I anslutning till den greps ytterligare fyra personer, som senare släpptes på fri fot igen.

– Vi tror att de misstänkta hade befunnit sig i lägenheten och kanske lämnat något kvar där, säger Torsten Angervåg.

De fyra som gripits efter biljakten förhördes och anhölls sent på måndagskvällen, på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till rån. Polisen gjorde under måndagen också beslag och har säkrat viss teknisk bevisning, men exakt vad den består av – och om man hittat några vapen – vill Torsten Angervåg inte kommentera.

Männen sitter nu anhållna och måste begäras häktade senast vid lunchtid på torsdag.

Kan finnas fler misstänkta

De fyra männen – 17, 18, 19 och 19 år gamla – är hemmahörande i Stockholmsområdet och är sedan tidigare dömda för bland annat våldsbrott. På grund av deras låga ålder har dock ingen dömts till något fängelsestraff.

Männen ska inte ha någon koppling till Norrköping och hade bara vistats i staden en kortare tid. Enligt Torsten Angervåg finns det heller inte någon känd koppling till varken kriminella gäng eller terrorrelaterad verksamhet.

I övrigt är Torsten Angervåg förtegen och vill inte kommentera utredningen närmare eftersom informationen kan nå fel personer.

– Det kan finnas en eller flera misstänkta till, säger han.

Enligt uppgifter till NT skulle måltavlan för rånet vara ett växlingskontor i centrala Norrköping, vilket Torsten Angervåg inte vill bekräfta.

– Jag har ingen konkret information om var de skulle, men det finns flera tänkbara objekt där det finns pengar och värdeföremål – växlingskontor, banker och guldsmeder till exempel, säger han.

En annan detalj som kan tala för att männen faktiskt planerade ett rån var att bilen man färdades i var stulen. Den försvann från Centralbadets parkering på söndagseftermiddagen.

– Det är också ganska vanligt att använda stulna fordon i såna här sammanhang, säger Torsten Angervåg.