Intresset för klättring tycks stort i Norrköping för tillfället. Inte minst att döma av den vardagliga aktiviteten i Klätterhallen utmed Norra Promenaden. Alla mellan SM-klättrare och nybörjare i de många barngrupperna testar tjusningen och utmaningen i att klättra. När det arrangerades vårtävlingar i bouldering på lördagen kom ett 50-tal klättrare till start.

– Den är vi jättenöjda med, sa hallvärden och instruktören Christoffer Svensson. Förr var klättringen inomhus mest en form av vinterträning i väntan på att man kunde ge sig ut igen. Nu finns det många som bara klättrar inomhus. Intresset här i hallen har gått upp och ned genom åren. Nu är det bra.

Det var full fart över högt och lågt under några laddade lördagstimmar. Varje klättrare hade ett antal "problem" – till skillnad från utomhusklättringens leder – att lösa. Bouldering kräver samtidigt mer styrka och teknik än den vanliga klättringen på höjden som snarare bygger på uthållighet. Tintin Almqvist var inte riktigt klar för dagen när hon summerade sin insats så långt:

Artikelbild

| Populärt. Aktiviteten brukar var hög i Klätterhallen i Norrköping numera. Inte minst när det är tävling.

– Det har gått ganska bra. Annars klättrar jag helst utomhus. Jag gillar att vara ute i naturen och så får man en annan känsla på berget än inne i en hall. Men jag gillar förstås att klättra här också. Kul umgänge.

Utmaningarna var många men "peppningen" från golvet förstklassig. Når någon klarade ett särskilt svårt problem, möttes hon eller han av uppmuntrande tillrop.

En av många unga deltagare var elvaåriga Alice Berling. "Roligt men svårt", var hennes summering av den här typen av klättring.

– Det allra svåraste är att ta det sista greppet på ett problem. Det måste man alltid göra med båda händerna. Det räcker inte med bara den ena. Det gör det mycket svårare. Samtidigt är det väldigt roligt att hålla på. Jag har klättrat i fem år och brukar träna en gång i veckan.

Artikelbild

| Uppåt. Tintin Almqvist var en av deltagarna vid lördagens tävlingar i bouldering i Klätterhallen i Norrköping.

Strax därpå forcerade hon ett av väggavsnittet i rask takt och bekräftade att den gamla sanningen "övning ger färdighet" verkligen stämmer.

Resultat: Herrar: 1. Love Edling, Norrköping 52 poäng, 2. David Jaksch, Norrköping 46, 3. Elias Erdtman, Linköping 43. Damer: 1. Madde Karlsson, Norrköping 40 poäng, 2. Becka Wahlström, Björsäter 32. Juniorer: 1. Joar Nixon, Norrköping 29 poäng, 2. Olle Hallman, Norrköping 28, 3. Anton Berling, Söderköping 19.