Prideparad tar plats på Norrköpings gator

– Den är en ganska tydlig signal om att vi finns och lever här i Norrköping och om vår rätt att få synas.

21 mars 2014 07:40

Norrköpings lesbiska historia blir tema för en stadsvandring under den sjätte Pridefestivalen i staden den 2–4 maj.

Pridefestivalen, som invigs av humorduon Moa Svan och Pernilla Hammargren, har kropp och känslor som tema.

– Begär, skräck och förälskelse tar sig uttryck genom kroppen. Vad är det som är kropp och känsla? Kroppen görs till objekt och känsla hör till det abstrakta, säger Ellen Larsson som tillsammans med Emelie Månsson är talesperson för Pridefestivalen.

Programmet presenterades vid en pressträff i Dynamo i kulturkvarteret Hallarna på fredagen. Det är på Dynamo det mesta kommer att ske, men det blir också externa programpunkter.

Sofia Hultins stadsvandring i de lesbiskas spår är ett nytt grepp. Vandringen sker med hjälp av karta, men det finns också en audioguide som berättar om Norrköpings lesbiska historia.

– Jag berättar om första bröllopet och om olika mötesplatser, säger hon som exempel.

– Jag har arrangerat lesbiska vandringar i Albaniens huvudstad Tirana och i Serbiens huvudstad Belgrad.

För att skaffa information om vad som fanns att berätta om lesbiska tiranabor och belgradbor och deras erfarenheter bodde hon i respektive stad i sex veckor och i en månad.

Hon planerar även guidningar i Malmö och i Vitrysslands huvudstad Minsk. Nu befinner hon sig i Norrköping för att kartlägga intressanta platser med lesbisk koppling.

Nytt för i år blir också en prideparad, från busstationen till Dynamo via Drottninggatan, Gamla Rådstugugatan, Nygatan, Kungsgatan och Slottsgatan.

– Prideparaden är partipolitiskt och religiöst obunden. Den förening eller organisation som vill delta måste föranmäla till oss, säger Sara Gustavsson som tillsammans med Rickard Eriksson håller i trådarna för paraden.

Rickard Eriksson säger:

– Den är en ganska tydlig signal om att vi finns och lever här i Norrköping och om vår rätt att få synas.

Det blir också queerbingo på Bredgatan 54 på söndagen – RFSL Norrköping arrangerar – och standup-komikern Matilda Berggren framträder på Dynamo liksom dansduon Amanda Apetrea och Emma Tolander med föreställningen Edie&Edie.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!