Från och med den här veckan har nämnderna rekommenderats att hålla så korta möten som möjligt på grund av risken att smittas av coronaviruset.
De uppmanas också att enbart behandla ärenden som de politiska partierna i princip är överens om. Undantaget är nödvändiga beslut där det finns åsiktskillnader. Alla andra ärenden får bordläggas.
Den 30 mars hålls nästa kommunfullmäktige med betydligt färre ledamöter än normalt. 43 ledamöter med ersättare samlas då mot i vanliga fall 85 ledamöter.
– Vi i presidiet har föreslagit och kommit överens med samtliga partiers gruppledare om den här neddragningen som ska vara tills vidare, berättar Olle Vikmång (S), ordförande i kommunfullmäktige.
Överenskommelsen gäller tills vidare och det är presidiet med Olle Vikmång som ordförande som upphäver överenskommelsen.
– Dels har vi flera ledamöter som är över 70 år och därmed tillhör den grupp som rekommenderas att inte vara i större samlingar, dels har vi ledamöter som tillhör riskgrupper. Av respekt för demokratin skjuter vi upp icke nödvändiga beslut så att alla kan delta.
Partiernas mandat i fullmäktige blir enligt följande, inom parentes anges ordinarie antal utifrån valresultatet:
Socialdemokraterna 13 (26), Moderaterna 10 (20), Sverigedemokraterna 7 (14), Vänsterpartiet 4 (7), Centerpartiet 3 (5), Kristdemokraterna 2 (5), Liberalerna 2 (5) och Miljöpartiet 2 (3).
De ledamöter och ersättare som ska närvara vid fullmäktige följer den turordning efter vilken de blivit invalda. Nämnderna ledamöter minskas däremot inte i antal. De liksom fullmäktige uppmanas till så korta möten som möjligt.
Vid kommunfullmäktiges möte nästa måndag väntas också ett beslut fattas om att nämnder och fullmäktige ska kunna hålla sina sammanträden utan att ledamöterna befinner sig i samma lokal.
– Hur det ska fungera tekniskt blir en senare fråga, man måste ta hänsyn både till teknik och kunnande bland ledamöterna, säger Olle Vikmång.
Utbildningsnämnden höll häromdagen ett möte som varade en kvart.
– Normalt brukar vi ha heldagssammanträden, men nu behandlade vi enbart ärenden vi var överens om, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden.
– Vi hade heller inga föredragningar av tjänstemännen, de var fullt upptagna med att fixa med distansundervisning för gymnasieeleverna.