Efter bråken i Skäggetorp i slutet av mars har mycket av mediebevakningen handlat om Linköping. Men enligt en källa till NT bedömer polisen situationen annorlunda.

- Det upplevs som värre i Norrköping, säger källan.

- Här finns det inte lika mycket att ta på som i Linköping, där det är väldigt offentligt vilka grupperingar som finns. Här i Norrköping ploppar det upp nya förmågor hela tiden. Då förstår man vilket stort mörkertal som finns.

- Om de här personerna, med sina resurser, är rädda för varandra – då är det lätt att någon utomstående kommer i kläm. Man får ofta känslan av att ”snart kommer nån att stryka med”.

Får konkurrens
Den senaste tidens oro, med bland annat knivskärningar och skottlossning, beskrivs som en följd av nya aktörer på marknaden.

- Här har Hells Angels länge haft sitt, men nu kommer det konkurrens. Det som har hänt mellan grupperingarna är att de försöker visa sina revir. Man kan säga att Hells Angels, M16 och Black Cobra har en gemensam nämnare - de gillar inte Outlaws.

Det kriminella mc-gänget Outlaws har funnits i länet tidigare, men har nu flyttat fram sina positioner även i Norrköping.

- Outlaws har kommit upp lite hux flux, sen det i Åtvidaberg, säger NT:s källa.

I september 2007 drabbades Outlaws i Åtvidaberg av ett sprängattentat där en person dog. Direkt efter det försvann klubben från Sverige, men dök upp igen ett år senare.

- Sen dess har deras kurva fortsatt rakt upp. Det sker en stark rekrytering, men det är inga unga förmågor som går omkring i deras tröjor. Däremot är det många unga som figurerar ihop med dem.

 

- Vi är oroliga över utvecklingen, säger Robert Kalmendal, chef för polisens narkotika- och underrättelseenhet.Enligt uppgifter till NT pågår flera konflikter mellan kriminella gäng i Norrköping, ofta kring personliga konflikter och individer som bytt mellan gängen.

Asir mot Black Cobra och M16. Och de två gängen, tillsammans med Hells Angels, mot Outlaws. Samtidigt ska Bandidos ha gjort framstötar mot Hells Angels.

Robert Kalmendal bekräftar att det pågår en maktkamp mellan de kriminella gängen.

- Det har varit ett flertal konflikter med både skottlossningar och annat mellan de här nätverken. Men hittills är det - och gud förbjude annat - inte något som har drabbat tredje man.

Läs mer i måndagens Norrköpings Tidningar