"Landets vackraste industribyggnad". Det var så han beskrev den, skulptören Carl Milles, när Strykjärnet stod klart 1917. Arkitekten Folke Bensow från Göteborg, som även designade trädgårdsmöbler och parkbänkar, följde Laxholmens sjuhörniga strandlinje när han lät bygga Holmens väveri. Under 1960-talet försvann textilen från nuvarande Industrilandskapet och sedan 1991 har Arbetets museum sin verksamhet i Strykjärnet.
– Strykjärnet är ett begrepp över hela Sverige. Redan innan jag kom till Norrköping var jag väl medveten om både byggnaden och Arbetets museum.
Truls Olin, vikarierande utställningschef på Arbetets museum, är inte sen att hylla sin arbetsplats.
– Kommer man till jobbet på morgnarna och ser huset spegla sig i vattnet stiger kreativiteten nästan automatiskt, säger han. En fantastisk byggnad att arbeta och verka i.
Riktigt samma känsla hade förmodligen inte Alva Carlsson, även om hon också trivdes i Strykjärnet. Under åren 1927–62 jobbade hon som rullerska för Holmen Bomull och Alva Carlssons liv i ord och bilder är den enda fasta utställningen i Arbetets museum. Det var dammigt, högljutt och kallt på den tiden men i utställningen i trapphuset berättar Alva Carlsson om hur bra hon trivdes och hur hemskt det var när nedläggningen var ett faktum 1962. En stark berättelse.
– Den historien bör man nog känna till när man sitter här och klagar över att det kanske drar från fönstret ibland, säger Truls Olin.
– Alva Carlssons historia passar så bra in i den viktiga delen av Sveriges historia som Arbetets museum vill berätta. Allt som arbetarrörelsen har kämpat för under åren går som en röd tråd genom verksamheten. Så vill vi förstås att besökarna ska vara delaktiga i verksamheten. Inte bara betraktare.
Strykjärnets 100 år kommer att uppmärksammas på flera sätt i ett samarbete med Holmen och kommunen. En jubileumsskrift är på gång och dessutom ska digitala berättelser på varje våningsplan visa vad som skedde just på den våningen när Styrkjärnet ännu var en fabrik.
– Strykjärnets historia kommer också att lyftas fram i form av ett bildspel som blir synligt från Laxholmstorget, säger Truls Olin. I tre-fyra av Strykjärnets fönster blir det historiska tillbakablickar kopplade till de 100 åren.
Premiären ska ske när Norrköping Light Festival öppnar den 1 december.