NT:s artikel blev en världsnyhet

NT:s artikel om de könsstympade flickorna i Norrköping spreds som en löpeld och blev till slut en världsnyhet. Tidningar som brittiska Independent och amerikanska Daily News har rapporterat om flickorna.

22 juni 2014 15:28

I fredags berättade NT att 60 könsstympade flickor upptäckts i Norrköping sedan i mars. En nyhet som snabbt fick spridning och så småningom nådde flera utländska medier. Bland annat tidningar som brittiska Independent och The Guardian, och amerikanska Daily News skrev om händelsen. Norska dagstidningen VerdensGang var en av de första att plocka upp nyheten, men flickorna har också uppmärksammats i Indisk och Malaysisk media under helgen.

– Det är stort, men framför allt känns det viktigt att den här problematiken får den uppmärksamhet den förtjänar, säger NT:s reporter Annica Hesser, som skrev artikeln.

Att flickorna upptäckts är ett resultat av att länsstyrelsen i Östergötland sedan i höstas haft i uppdrag från regeringen att undersöka hur man på bästa sätt förebygger och förhindrar att flickor i Sverige blir könsstympade. Norrköping blev pilotkommun, och har med Elevhälsan i spetsen sedan dess arbetat med att utbilda personal och fånga upp flickor som ligger i riskzonen, eller som redan omskurits. Flera kommuner har hört av sig till Norrköping, och under Almedalsveckan kommer seminarium att hållas i ämnet.

NT har under våren publicerat en omfattande artikelserie som bland annat belyst hur dolt problemet varit och hur handfallna sjukvård, skola, förskola och andra myndigheter varit när det gäller att upptäcka och ta hand om könsstympade barn och kvinnor.

Artiklarna har fått stor lokal uppmärksamhet, och för en tid sedan köpte länsstyrelsen 10 000 särtryck av artikelserien som kommer användas i utbildningssyfte, och bland annat delas ut i Almedalen.

– En av artiklarna heter just "Dags att bryta tystnaden", och det känns som vi hjälpt till med det, säger Annica Hesser, som ligger bakom artikelserien.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!