Norrköping rasar i stor näringslivsrankning

Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsklimatet är en dyster läsning för Norrköpings kommun – tappar 87 placeringar.

Reidar Svedahl (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD).

Reidar Svedahl (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD).

Foto: Gun Stenehall, Joakim Blomqvist, Johan Ekfeldt

Norrköpings kommun2019-09-24 10:45

Rankningen av företagsklimatet, som baseras på enkäter företagare har fått svara på, visar att Norrköping tappar 87 placeringar till plats 253. Det ger sämst placering i länet. 

– Om man tittar på alla frågor i vår enkät ser man att Norrköping tappar på alla frågor. Men störst tapp har man på det sammanfattande omdömet, där tappar man 100 placeringar. Den frågan väger även tyngst i rankingen, säger Svenskt Näringsliv Sofia Sjöström.

Vad är det som gör att Norrköping tappar så mycket?

– Det är något som skaver lite grand. Men det viktigaste för företagare är att man har spelregler som räcker över lång tid. Man vill ha breda överenskommelser över partigränser, att kommunen har en näringslivsstrategi, säger Sofia Sjöström och tillägger:

– Man ska se det här som en bra kris och inte slarva bort den. Det är ett bra tillfälle att ta tag i problemen, våga se dem och göra något åt dem.

Enkäten har skickat ut till 400 företagare i Norrköping. Av dem har mindre än hälften svarat, många av dem som svarat är i byggbranschen. Reidar Svedahl (L) är ansvarigt kommunalråd för näringslivsfrågor i kommunen.

– Det här är ju ett mycket tråkigt resultat. Men det är samtidigt lite förvånande med tanke på att det går så bra för många företag i Norrköping. Arbetslösheten sjunker i kommunen och företagen nyanställer.

Han påpekar att de företag som varit i kontakt med kommunen är mer nöjda i de nöjdkundindex som genomförts. De som inte varit i kontakt med kommunen har en sämre attityd till vad kommunen gör.

Vad beror det på?

– Folk tycker att vi politiker i Norrköping inte kan enas. Det är för mycket "politiskt käbbel", som man säger. Samtidigt finns en bild av att kommunen tar jobb från privata företag, vi har Marvelutställningen som gick dåligt, det har varit tekniska problem med kontaktcenter. Men det viktigaste är utan tvekan att vi politiker slutar tjafsa och samarbetar.

Eva-Britt Sjöberg (KD) som har hand om frågor om arbetslöshet och vuxenutbildning håller med om att tonen mellan politiker behöver skärpas.

– Det är klart att vi ska ha en stark debatt men vilken ton man använder är viktigt. Man kan ha olika politisk inriktning och olika sätt att lösa ett problem på, men man ska ta ansvar för vad man själv gör och inte snacka ner andra.

Hur påverkar det företagen?

– Företagare vill ha en god service, god kommunikation och en god ton. Det som efterfrågas är kontinuitet, så man vet vad det är för regler som gäller. God service och bra kommunikation behöver vi jobba vidare med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!