"När jag läste vad han skrivit grät jag en hel dag"

Norrköpingsbon Carl Adam Tillberg trädde själv fram och berättade att han hade utsatt sina flickvänner för både fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Men nu reagerar hans offer – efter att han uppmärksammats i TV4:s "Nyhetsmorgon".

3 maj 1918 15:30

Efter att programmet visades i lördags har en debatt blossat upp i sociala medier. Dels mot att TV4 lät honom som förövare – och inte offren – ge sin bild av brotten. Men också mot att det vid hans sida fanns en företrädare för Novahuset, som jobbar med att hjälpa just utsatta kvinnor.

– Det känns stötande att se dem tillsammans. Jag har känt till Novahusets grundare Paulina Bengtsson vagt sedan tidigare och beundrat hennes arbete och trott att hon alltid skulle stå på offrens sida, säger Amanda, en av de kvinnor som drabbats av Carl Adam Tillbergs våld genom åren.

LÄS MER: Så svarar han på kritiken

Hon är inte heller den enda som blivit utsatt. För bara några månader sen, i mitten av december, dömdes han också för olaga hot och grovt hemfridsbrott. Han fick då en villkorlig dom, dagsböter och skadestånd, efter att bland annat ha slagit sig in hos en annan kvinna och även hotat att slå in skallen på henne.

Många har reagerat på inslaget i "Nyhetsmorgon", där Carl Adam Tillberg berättade att han använt våld mot olika flickvänner i 15 års tid och där han gav sin version av varför han började slå. Han talade om uppväxten i en dysfunktionell familj och om hur han blev mobbad på skolgården, där han började slåss för att freda sig och på så sätt kom in i machokulturen.

Men såväl Amanda och hennes vänner som bekanta till andra utsatta kvinnor berättar i debatter på nätet om hur illa de mådde av att se honom i tv. De talar om "den tredje våldtäkten" när han fick bikta sig i massmedia.

– När jag förstod att han skulle vara med i TV4 mejlade jag dem en debattartikel utifrån mitt perspektiv. Jag fick ett svar om att de tagit del av den, men de brydde sig ändå inte om att ta med offrets perspektiv, säger hon.

– Jag förstår inte poängen med att ha med honom. Om han inte vet varför han använde våld – hur ska det då kunna hjälpa någon? Tänker de inte på oss som han har gjort illa? Jag undrar också om han är en trovärdig person när han säger att han är ointresserad av mitt perspektiv, vilket han sagt.

Vid sin sida i morgonsoffan hade Carl Adam Tillberg också Paulina Bengtsson. Hon har grundat Novahuset, en förening som ger stöd till personer som utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier.

LÄS MER: Novahuset: "Vi samarbetar inte med förövare"

Flera av de kritiska rösterna har också anklagat Novahuset för att "samarbeta" med Carl Adam Tillberg.

– Nu känns det inte alls tryggt att kontakta Novahuset för stöd då det är uppenbart att verksamhetschefen också blivit privat vän med förövaren. De har redan hans perspektiv och jag är inte alls säker på att de skulle ta mitt på allvar, säger Amanda.

Hon har även reagerat på att Paulina Bengtsson har skrivit på sociala medier att man ska ge förövare en chans till förändring.

– Jag tycker att från hennes position borde hon vara försiktig med sådana uttalanden. Jag tror till och med att det kan vara farligt. Som offer tar man ofta tillbaka förövaren när han kommer med ursäkter och man glömmer lättare att ta sig själv och sina känslor på allvar, säger kvinnan.

När hon ringde Kvinnofridslinjen hade de en helt annan hållning än Novahuset.

– De sade tvärtemot "håll dig borta från honom, du kan bli ihjälslagen".

Hon berättar också om Carl Adam Tillbergs strävan att bli känd. Därför reagerar hon på att inte bara TV4 utan även Expressen har låtit honom göra reklam för sin podcast och sin kommande bok.

– Det känns fel att han ska bli känd på att berätta om våldet mot mig och andra. När jag läste vad han skrivit om våldet mot mig på Instagram grät jag en hel dag. Det kändes så förminskande.

De ansvariga på TV4:s "Nyhetsmorgon" har trots kritiken försvarat sitt beslut att ha med Carl Adam Tillberg.

"Vi har full förståelse för att en förövares vittnesmål kan väcka obehag, men det tillför också ett perspektiv i en svår och viktig fråga/.../I Nyhetsmorgon vill vi ha en öppen diskussion, men att ge tv-utrymme åt en berättelse är inte samma sak som att legitimera den", skriver redaktionen i ett mejl till sajten Nyheter24.

Fotnot: Amanda heter egentligen något annat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel

Ämnen du kan följa