Monsternappet: De drog upp pirayasläkting i Strömmen

När Jonathan Rosales och hans kompisgäng var ute och fiskade vid Motala Ström i centrala Norrköping under måndagen fick han napp – av en pirayasläkting vid namn Pacu. "Vi fick en chock när vi såg vad det var", säger de.

Jonathan Rosales och George Elias vid Strömmen. Platsen är dock inte densamma som där fisken fångades. Den platsen håller de hemlig.

Jonathan Rosales och George Elias vid Strömmen. Platsen är dock inte densamma som där fisken fångades. Den platsen håller de hemlig.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2017-08-23 11:42

Videon är inte längre tillgänglig

Under en nattlig fisketur vid Motala ström fick Jonathan Rosales, George Elias, Robin Ritzman och Fredrik Malki napp. Och inte vilket napp som helst – på kroken satt en ful fisk med vassa tänder.

– Vi fick en chock när vi såg vad som satt på kroken. Först visste vi inte vad det var. När vi såg tänderna insåg vi att det inte var en Braxen, säger Jonathan Rosales.

De skickade in en bild till ett fiskeforum som de är med i.

– Vi fick snabbt ett svar. Att det rörde sig om en så kallad Pacu, en släkting till pirayan. Den återfinns mest vid Amazonas, men tydligen fångades det en i Danmark för några år sedan.

Vad tänkte ni då?

– Vi ångrade självklart att vi släppte i fisken igen. Men som sportfiskare så släpper man ju instinktivt i fisken i vattnet igen, det sitter i ryggmärgen, säger Jonathan.

Nu är målet att få upp den igen. Det är därför de inte vill säga exakt var vid Strömmen som fisken nappade.

– Vi var ute i natt och ska nog ut nästa natt igen. Det var nära att vi lyckades i natt, men då försvann den precis innan vi drog upp.

Fiskekompisarna har fått signaler om att det inte bara ful fisk som rör sig i Strömmen.

– Det finns spår som tyder på att det kan vara flera. Om det är någon som släppt de från ett akvarium så är det ju mer sannolikt att den här personen har haft mer än en fisk. Om jag skulle hämta hem någon exotisk fisk från Sydamerika, så skulle jag ju köpa flera, inte bara en, säger Jonathan.

Per-Erik Larsson, fiskekonsulent på Länsstyrelsen i Östergötland, tror också att det rör sig om en utsläppt akvariefisk.

– Den verkar dock ha varit en längre i strömmen då den var så stor när den fångades, det finns ju knappast någon som har en trekilosfisk i sitt akvarium, säger Larsson.

Hur allvarligt är det med en sån här fisk i Strömmen?

– Är det bara en fisk så är det inte så allvarligt. Men om den har förökat sig så blir det elände.

Hur så?

– Akvariefiskar ska inte släppas ut i naturen, det blir fel i ordningen. Om nya arter etablerar sig kan det bli förödande konsekvenser i form av bland annat nya fiskesjukdomar.

Enligt Per-Erik Larsson dyker det då och då upp akvariefiskar vid renhållningsverk.

– Folk vill inte döda sina fiskar utan spolar ner dem i toaletten i stället. Men om man är trött på sina fiskar, måste man avliva dem eller gå tillbaka till affären. Det är dessutom ett lagbrott att släppa ut akvariefiskar i naturen.

Kallas för Ball-Cutters

Pacu är den vardagliga benämningen på flera sötvattenlevande och allätande fiskar inom underfamiljen serrasalminae som lever i Sydamerika, och som är nära besläktade med pirayan.

De har även inplanterats till Papua Nya Guinea, för att utöka fiskeekonomin. Även i Nordamerika påträffas den emellanåt, då oftast efter att den olagligt släppts ut från akvarier.

I Europa har den påträffats två gånger, en gång i Polen och senast 2013 i Öresund vid den danska kusten.

Jämfört med pirayor är de mindre aggressiva och är huvudsakliga växt, nöt- och fiskätare,

Men på Papau Nya Guinea ska det ha förekommit fall där de har ätit upp människors testiklar. Därför kallas de emellanåt skämtsamt Ball-Cutters.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om