Mångmiljonkontrakt – utan politikers vetskap

Avtal för 180 miljoner – som kommunstyrelsen inte fått veta något om. Det är de senaste uppgifterna i digitaliseringshärvan.

Kanslichef Pär Höglund, upphandlingsstrateg Björn Andrén och kommundirektör Martin Andreae arbetar vidare med att reda ut skandalerna som kantar digitaliseringsavdelningen.

Kanslichef Pär Höglund, upphandlingsstrateg Björn Andrén och kommundirektör Martin Andreae arbetar vidare med att reda ut skandalerna som kantar digitaliseringsavdelningen.

Foto: Sarah Olsson

Norrköpings kommun2019-08-23 17:20

Under fredagen höll kommundirektör Martin Andreae, upphandlingsstrateg Björn Andrén och kanslichef Pär Höglund en presskonferens för att reda ut de senaste uppgifterna i skandalen kring digitaliseringsavdelningen. 

Det som nu framkommit är att kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) godkänt att digitaliseringsavdelningen får teckna en rad avtal – utan att övriga ledamöter i kommunstyrelsen fått veta det. Bland annat handlar det om avtal för mobiltelefoner (16 miljoner), konsultförmedlingstjänster (15 miljoner) och kommunikationsnät för Norrköpings kommun (111 miljoner). Totalt uppgår värdet av de sju kontrakten till 180 miljoner kronor.

Moderaterna höll i måndags en presskonferens där de redovisade ett av dessa avtal som godkänts av Lars Stjernkvist, men som sedan aldrig togs upp till kommunstyrelsen. Martin Andreae berättade att detta är anledningen till att de nu undersökt om det fanns fler beslut som aldrig kommit till kommunstyrelsens kännedom. Och det fanns det. Vad de kunnat hitta hittills, ytterligare sex utöver det som tidigare presenterats.

Kommunstyrelsens ordförande får, utan att först tillfråga övriga ledamöter i kommunstyrelsen, godkänna ett beslut om att ge en direktör rätt att teckna avtal för mer än 1,4 miljoner kronor. Detta får ordförande göra när ett ärende är brådskande. I samtliga sju fall fick Martin Andreae och Lars Stjernkvist veta av digitaliseringsdirektören att det var brådskande, säger Martin Andreae.

– Anledningen till att det var tidsnött var ibland dålig planering – man upptäckte några veckor innan ett avtal löpte ut att oj det löper ut. Ibland har vi varit helt avtalslösa och haft verksamhet med konsulter utan några avtal och då ville vi såklart så fort som möjligt få till ett avtal. 

När kommunstyrelsens ordförande fattat ett sådant beslut ska det tas upp vid nästkommande möte med kommunstyrelsen. Men det har alltså inte gjorts. Förklaringen till det är, enligt Martin Andreae, att den administrativa personalen på digitaliseringsavdelningen inte diariefört och lagt in besluten i systemet som man ska. 

– Det har varit en rejäl oreda i hanteringen.

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens roll och ansvar angående bristerna på digitaliseringsavdelningen ska vara klar den 25 september. När kommunens internutredning och den externa utredningen färdigställs är ännu inte klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!