Mamma och dotter fick barn samtidigt

Det har fört Christina och Sanna Kaakinen ännu närmare varandra. Nu är de även affärskollegor.

14 april 2014 16:35

Att få barn samtidigt som sin egen mamma var ingenting som Sanna Kaakinen tänkt sig. Men så blev det och med facit i hand har det fört mor och dotter ännu närmare varandra. Nu är de även affärskollegor.

Att bli gravid sista året på grundskolan hade Sanna inte planerat. Men då hon förstod att hon väntade barn var hon övertygad om att hon ville fullfölja graviditeten. Något som ofta väckte reaktioner, både negativa och positiva.

– Många av mina kompisar undrade över "hur jag skulle kunna få barn då jag var ett barn själv". De menade att jag skulle missa så mycket. Men jag tänkte att det jag vill göra kan jag göra ändå, med barn, berättar Sanna Kaakinen.

– Det jag blev mest irriterad på var ungdomsmottagningen, där de inte ville lyssna på mig utan bara såg abort som det enda alternativet. Tur att jag inte var osäker på mig själv så att jag kunde övertalas till något jag inte ville.

Hann gå ut grundskolan

Sanna hann gå ut grundskolan, sommarjobba och fick även jobb under hösten innan Alva föddes. Att komma ut i arbetslivet en sväng kändes väldigt bra. Det första året som mamma fanns också en mötesplats för unga föräldrar, Timjan i Norrköping. Där träffades samma grupp mammor och pratade varje vecka. Men då Alva fyllde ett år fanns plötsligt ingenting.

– Som ung mamma kände jag att det inte fanns nåt för mig. Ingenstans där man pratade om saker som jag tyckte var viktiga. Jag försökte köpa en del mamma-tidningar men de passade mig inte. I stället började jag blogga för unga föräldrar och jag fick stort gensvar, berättar Sanna.

Christina Kaakinen, Sannas mamma, fick också barn tidigt men tycker att det var annorlunda i samhället i slutet av 80-talet. Då fick hon hjälp med egen lägenhet medan Sanna fick bo hemma tills hon fyllt 20 år. Innan dess får man inte studiemedel och föräldrarna har fortfarande försörjningsansvar.

– Då jag fick barn tappade jag lite kontakt med mina kompisar. Vi hade inte samma gemensamma intressen. Men nu har många av dem fått både ett och två barn så vi har hunnit ifatt varandra, skrattar Sanna.

Forum för unga föräldrar

Under gymnasietiden var en del av utbildningen att starta, driva och avveckla ett fiktivt företag. Sanna försökte skapa ett forum för unga föräldrar. Efteråt har hon försökt utveckla idén och för tre år sedan började mor och dotter med event för mammor. Nu funderar Sanna Kaakinen på att starta eget företag eftersom hon är arbetslös.

Redan i dag går nästan all hennes tid till att blogga och skapa nya kontakter till eventet. Mamma Christina jobbar inom hemtjänsten men har också en blogg. Eventet tar nästan all deras fritid tycker de båda men det har blivit som en livsstil. Att åka på mässor ingår och det sker nästan varje månad.

– Egentligen tar det aldrig slut. Vi kan göra så mycket vi vill hela tiden och det finns alltid många som tar kontakt och vill ha svar, säger de båda.

Under dagistiden var Alva och Sannas lillebror Kalle på samma förskola men nu går de på olika skolor. Även om det hade varit mer praktiskt att välja samma så ville Sanna gärna att Alva skulle gå på skola i Norrköping, där hon själv gått. Att vara mamma, mormor och dotter samt även kollegor är något som svetsat dem samman ännu mer.

– Från början trodde jag alltid att min mamma skulle vara en "riktig" mormor då jag fick barn, inte att hon själv skulle ha ett eget nästan lika gammalt barn. Nu fick jag först ett småsyskon som jag väntat på länge och sedan eget barn. Vi har kunnat hjälpas åt mycket och göra saker ihop, säger Sanna.

<p>Mammamingel</p>

Arrangeras för tredje året med föreläsare och utställare. Det handlar om skönhetsprodukter, leksaker, inredning, kläder, smycken med mera som finns till försäljning.

Även föredrag finns under dagen med teman som exempelvis kvinnors sex och njutning. Två kvinnliga författare kommer också att berätta om hur de valt att satsa på skrivandet.

Arrangemanget hålls på Pronova i Norrköping 26 april.

Sannas blogg finns på mammasvardag.se

Christinas blogg finns på mittandraliv.vimedbarn.se/

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!