Kritiserad skola har åtgärdat bristerna

Den muslimska friskolan Kunskapsljuset har rättat till sina brister och Skolinspektionen har avslutat sin riktade tillsyn.

Skolinspektionen har nu avslutat sin riktade tillsyn av den muslimska friskolan Kunskapsljuset. "Nu kan vi gå vidare", säger skolans huvudman Isam Bardaqji.

Skolinspektionen har nu avslutat sin riktade tillsyn av den muslimska friskolan Kunskapsljuset. "Nu kan vi gå vidare", säger skolans huvudman Isam Bardaqji.

Foto: Magnus Andersson/Arkiv

Norrköpings kommun2019-10-01 05:00

– Det känns jättebra. Nu kan vi gå vidare och utveckla vår verksamhet, säger skolans huvudman Isam Bardaqji.

Det var vid en tillsyn under våren 2017 som Skolinspektionen fann mycket omfattande och allvarliga brister på skolan.

Föreningen som driver skolan, där cirka 130 elever går, fick ett föreläggande om att åtgärda bristerna senast i oktober samma år, annars kunde skolan få betala 600 000 kronor i vite. 

Vid den uppföljning som gjordes under hösten 2018 konstaterades att många av bristerna fanns kvar. Bland annat var undervisningen inte tillräckligt anpassad efter alla elevers förutsättningar och det fanns brister i arbetet med elever som behövde särskilt stöd och i arbetet med bedömning och betygssättning.

Skolinspektionen gick därför vidare och ansökte om att förvaltningsrätten skulle döma föreningen att betala vite. Eftersom en del åtgärder ändå hade gjorts sänkte Skolinspektionen vitesbeloppet från 600 000 kronor till 450 000.

Förvaltningsrätten har i dagarna kommit med sitt beslut, som delvis bifaller Skolinspektionens ansökan. Föreningen utdöms att betala vite på 60 000 kronor. Anledningen till den betydligt nättare summan är framför allt rättens bedömning att vitesföreläggandet i vissa delar inte är "utformat på ett tillräckligt tydligt sätt för att kunna läggas till grund för utdömande av vite".

Skolan kommer att överklaga domen till Kammarrätten.

– Nu när vi rättat till bristerna anser vi inte att ett vite är relevant, säger Isam Bardaqji.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!