Kommunen anmäler inte hotfullt inlägg

Norrköpings kommun kommer inte att polisanmäla sverigedemokraten Cornelia Dahlberg för hennes blogginlägg på NT:s hemsida.

1 november 2011 00:00

- Vi har diskuterat väldigt ingående och kommit fram till att Norrköpings kommun inte kommer att göra en polisanmälan, säger Li Teske (S), kommunfullmäktiges ordförande. Hon ser ändå allvarligt på det inträffade och kommer att ta upp det med gruppledarna i fullmäktige.

Markus Wiechel, gruppledare för Sverigedemokraterna, tycker det är självklart att kommunen inte polisanmäler.

- Det var inte ett riktigt hot. Människor har missförstått inlägget och det har blivit en större grej än det egentligen är, säger han och tror att en del medvetet valt att misstolka.

På fullmäktige i förra veckan höll Cornelia Dahlberg ett anförande, men talartiden tog slut och hon hann inte klart.

Lade ut på bloggen
Hon lade ut allt hon velat säga på sin blogg på nt.se. Där skrev hon om den politiska makten i Norrköping och om Libyens diktator som dödats och fortsatte "vi borde kanske avrätta våra diktatorer. Eller ska vi nöja oss med att avsätta dem?"

Formuleringen fick kommunledningen att överväga att polisanmäla henne för hot.

Markus Wiechel tycker att det borde vara uppenbart för alla att Cornelia Dahlberg var ironisk, men han säger också att han själv inte skulle ha skrivit så.

Måste tänka efter
- Jag har ett annat sätt att skriva så det skulle jag säkert inte ha gjort. Hon kanske inte tänkte sig riktigt för. Hon och alla andra måste tänka mer på hur man formulera sig, säger han och förklarar att han har pratat med Cornelia Dahlberg.

Hennes formuleringen får ingen betydelse för hennes fortsatta arbete för Sverigedemokraterna.

- Hon kommer inte att drabbas i partiet, säger Markus Wiechel.

Kommunen polisanmäler inte, men Li Teske ser ändå allvarligt på det inträffade.

- Vi har haft ett bra debattklimat i kommunfullmäktige, men nu har det hänt något som jag tycker är allvarligt ur demokratisynpunkt, säger hon.

På en träff med alla fullmäktiges gruppledare kommer hon att lyfta frågan hur de förtroendevalda ska agera mot varandra och vilket debattklimat man vill ha. Det välkomnar Markus Wiechel, som tycker att Sverigedemokraterna har börjat behandlas illa.

Formuleringen i blogginlägget ändrades, men NT:s publisher och ansvarige utgivare Anders Nilsson beslutade ändå att stänga Cornelia Dahlbergs blogg. Hans inställning ändras inte av kommunens beslut.

- Absolut inte. Det är olika saker. Vi har stängt av henne för att hon inte följt vårt regelverk, som stöder sig på de pressetiska reglerna. Det är inte OK att uttrycka sig hotfullt, vilket jag tycker att hon har gjort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gun Stenehall