Sommarens trängsel och besöksrekord är ett minne blott. Så här års går Kolmårdens djurpark in i en ny fas. En period som är stängd för allmänheten. NT får emellertid komma på besök och det krävs inte någon lång stund på plats för att inse att det är "business as usual" för djuren. Deras vardag är i stort sett densamma som när djurparken är öppen.
Mera träning bara.
"Det är som ett träningsläger", föreslår NT.
– Ja, det kan man nog säga, håller Pernilla Mosesson, ansvarig för all träning i parken, med om. Nu kan vi genomföra all den träning med djuren som det inte finns utrymme för när parken är öppen. Djuren måste hålla igång även på vintern. Framför allt handlar det förstås om att öka deras välfärd. Men bra träning leder också fram till bättre upplevelser i parken för gästerna.
Två begrepp sticker ut.
"Samgång" och "miljöberikning". De båda hänger ihop.
– Samgång är ett nytt arbetssätt, säger Pernilla Mosesson. Det innebär att djuren går tillsammans även inomhus. Tidigare hade vi individuella boxar. Nu är det stora gemensamma utrymmen som gäller. Vi provar det i vinter och tror mycket på metoden. Djuren får ett bättre utlopp för sitt naturliga beteenden. Kolmården är tidigt ute med det här och det ska bli spännande att se vad det leder fram till till våren.
I savannstallet i Safariparken är det full fart. I den stora byggnaden samsas antiloper, hjortar, zebror, gnuer och andra om utrymmet. En savann under tak, om man så vill.
– Samgång är en fantastiskt fin form av miljöberikning, fortsätter Pernilla Mosesson. I miljöberikningen främjar vi djurens naturliga beteende. De får leva så naturligt som möjligt. Vi bygger upp miljöer som ska få dem att trivas och även fungerar som bra träning. I savannstallet finns det utrymmen för att vara ensam, vara i grupp, vila, värma sig, böka eller äta. Till exempel. Djuren väljer själva.
– Samgången ställer samtidigt högre krav på djurskötarna. En viktig del av jobbet är att bara stå och titta på djuren. Försöka läsa av gruppen och upptäcka om något djur har svårt att ta för sig av maten eller om det är någon individ som inte riktigt passar in i gruppen. En annan fördel med samgången är att djuren inte behöver göra upp den inbördes rangordningen varje gång de träffas. Går de tillsammans hela tiden är det klart en gång för alla och det blir ett annat lugn i flocken.
Giraffen Garp har slagit i hornen och behöver få dem behandlade med en läkande salva.
Djurvårdarna Malin Wiklund och Lisa Kindahl tar sig an uppgiften från en sorts balkong i giraffernas del av savannstallet. Från balkongen kommer de i ögonhöjd med Garp och mot lite sallad låter han sig villigt behandlas.
– En viktig del av träningen är medicinskt inriktad, säger Malin Wiklund. Så att vi kan komma åt och behandla dem utan att behöva bedöva dem. Det är inte helt riskfritt att bedöva en giraff. Via träningen har vi byggt upp en relation och nu är Garp helt bekväm med att vi vårdar hans sår.
Samma sorts arbete med samgång som miljöberikning pågår i den sydamerikanska avdelningen. Djurvårdaren Tova Hansson har byggt upp viltliknande miljöer i stallet och när tapiren Triss och vikunjan Vilja ska äta är det inte bara att förse sig ur en matskål. Födan är undangömd bland grenar och stockar, i påsar och på hyllor och för den hungrige krävs en viss insats.
– Jag sprider ut maten, förklarar Tova Hansson, och det är meningen att det ska ta så lång tid som möjligt för djuren att äta. I det vilda går den mesta tiden åt att hitta föda. Om vi bara serverar maten skulle det bli alldeles för mycket tråkig dötid. Nu måste djuren också använda sina sinnen.
Ingen annanstans i djurparken är uppvisningsträningen lika intensiv som i Marine World. Delfinshowen Life är ett av Kolmårdens paradnummer och så här års ska mycket nytt nötas in.
– Det tycker också delfinerna är det roligaste, säger djurvårdaren Johannes Höök. Att lära sig nya saker. Under sommaren rullar allt på med fokus på föreställningarna. Nu finns det mycket mera utrymme för oss att jobba med djuren. Vi tränar delfinerna varje dag på sådant vi ska använda i föreställningarna. Det här är en väldigt intensiv tid.
Fotbollsspelare brukar knota över den långa försäsongsträningen. Delfinerna förefaller däremot oerhört motiverade. Det kan bli en bra säsong även 2016.