"Jag är inte en skattesänkarmänniska"

Mia Sköld tycker absolut att Miljöpartiet skulle kunna komplettera den nu styrande Kvartetten efter valet i höst.

24 juni 2018 14:00

Vilka koalitioner som är möjliga att bilda för ett kommunstyre tror hon mycket hänger på personfrågor. Som läget är nu tror hon att Miljöpartiet skulle kunna komplettera Kvartetten.

– Jag kan egentligen inte se att det är en mittenkoalition om inte vi är med, säger hon och ser sitt parti som ett mittenparti.

Eller så här:

– Vi vill inte till höger eller till vänster, vi vill framåt. Det gäller att se vad som är bäst för miljön och människan och agera efter det. Man måste alltid sätta miljön i första rummet.

Hon minns så väl känslan efter förra valet när den rödgröna koalitionen, som styrt Norrköping under två mandatperioder, spräcktes och Kvartetten istället bildades.

– Först var jag väldig förvånad och sedan förstås besviken. Det som förvånade mig allra mest var nog att Miljöpartiet gick bakåt i Norrköping, att vi tappade två mandat. Nu har jag förstått att det var Fi som knep åt sig väljare.

I ljuset av det kom hon fram till att det inte var så konstigt att hennes parti inte fick vara med och styra. De rödgröna partierna fick ingen egen majoritet och de tre borgerliga partierna i Kvartetten ville inte ha med Miljöpartiet eller Vänsterpartiet.

– Nu förstår jag väl varför det blev som det blev.

Hon bestämde sig för att göra allt i sin makt för att hennes parti ska ta tillbaka de där tappade mandaten i höstens val. Därför har hon varit flitig med att skriva motioner och debattera för att visa vad Miljöpartiet står för.

Vad är det viktigaste Miljöpartiet åstadkommit?

– När Kvartetten i sitt senaste budgetförslag faktiskt skrev in ett av våra förslag. Vi föreslog att man ska öppna för ett femte forskningsområde i den kommunala forskningsfonden –  om att miljöanpassa industrin. Nu ska det utredas. Om vi får igenom det så är det absolut det största vi har fått igenom, en hjälp att miljöanpassa vår industri både när det gäller att ta fram nya produkter och att ta hand om de avfallsprodukter de skapar.

Att det nu finns fler laddplatser för elbilar är ett annat exempel på Miljöpartistiska vinst, tycker hon och hon tycker också att den styrande Kvartetten i en del frågor fört en rätt miljöpartistisk politik.

Vad blir viktigast under den kommande mandatperioden?

– Spårvägen ligger bra till där. Ljuralänken är en viktig fråga. Ensam är den lilla snutten dyr och sparar bara tre minuter, men om vi tittar på hela systemet med Ljuralänken och Drottninggatan skulle vi spara nästan tio minuter och då skulle vi dessutom kunna öppna en tredje linje över öster. Ljuralänken är en pusselbit i byggandet av den framtida kollektivtrafiken. Vi behöver ha hållbar kollektivtrafik.

En annan fråga som hon anser behöver högt upp på dagordningen är vårt dricksvatten. Hon berättar om EU:s vattenförordning som säger att Europas alla vatten ska hållla god ekologisk standard 2021 och om Glans vatten som inte håller den högsta klassningen.

– Det finns ett åtgärdsprogram framtaget i samarbete med Finspång. Det här måste genomföras och det börjar bli bråttom.

Hur ser du på skatten?

– Jag är inte en skattesänkarmänniska och jag tänker att vi bara ska höja om vi verkligen behöver det för att pengarna inte räcker till kärnverksamheten.

Oförändrad är det hon tror på.

Vad säger om du möjligheten att införa miljözoner och förbjuda vissa fordon i delar av stan?

– Jag tror att det kan vara intressant, men egentligen vill jag i först hand ha så stor del av innerstan som möjligt helt bilfri.

För tydlighetens skull, eftersom hon vet att människor kan missförstå vad bilfri betyder, lägger hon till att att handikappade personer, varutransporter och utryckningsfordon naturligtvis ska kunna köra där.

En fråga som lär komma upp under nästa mandatperiode är de nu avvecklade centrala resursgrupperna för elever med stort behov av stöd i grundskolan. Det kan komma förslag om att återinföra något slags nya centrala grupper.

Hur ser du på sådana grupper?

– Jag har egentligen inget emot resursgrupper, men då ska de vara utformade på ett sätt som gör att barn inte exkluderas och vi behöver också fundera över hur vi placerar barn i den här typen av grupper. Jag vill ju helst att alla klassrum är så bra att alla barn kan vara där.

På riksplanet går det rätt knackigt opinionsmässigt för Miljöpartiet, vad tror du om Miljöpartiet i Norrköping?

– Jag hoppas att vi har vunnit lokalt på att vi verkligen har kunnat visa vår egen politik. Och visat att vi inte är ett stödparti för Vänsterpartiet vilken en del verkar ha trott, säger Mia Sköld.

MP i Norrköping Mia Sköld

I valen 1982 och 1985 fick Miljöpartiet 1,5 respektive 1,6 procent och kom inte in i kommunfullmäktige.

1988 fick partiet 5,3 procent vilket räckte till fem av de totalt 85 mandaten i fullmäktige.

Bästa valet hittills var 2010 när partiet fick 7,5 procent av rösterna och sju mandat.

2014 fick partiet 6,5 procent och fem mandat. Det starkaste fästet var i valdistriktet Dalen, mitt i stan, där partiet fick 12,7 procent av rösterna. Sämst gick det i Vilbergen Södra med 2,4.

I år har partiet 20 namn på listan i kommunvalel, 55 procent män och 45 procent kvinnor. Medelåldern är 55 år. Den yngsta kandidaten är 32 år och den äldsta 76.

Ålder: 57 år.

Född: I Stockholm

Bor: Centrala Norrköping

Kom till kommunen: Till Tåby som sex-åring, tillbaka i kommunen 1979 efter många år i Söderköping.

Största skillnaden nu och då: "Norrköping har blivit en ganska vacker, trevlig och tillgänglig stad. På 70-talet var det ganska ruffigt."

Medlem i MP: Mittten av 90-talet.

Engagemanget väcktes av: Demokratifrågorna i tonåren, en ifrågasättande pappa och en politiskt aktiv mamma (V).

Kommunpolitiska uppdrag: Bland annat oppositionsråd, ledamot i fullmäktige och kommunstyrelsen.

Hjärtefråga: Miljö- och demokratifrågorna.

Ord som beskriver dig: Energisk, positiv och "får saker gjorda".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gun Stenehall

Ämnen du kan följa