För några veckor sedan skrev vi om att IF Sylvia, IFK Dam, Assyriska IF och IK Sleipner var på konfrontationskurs med kultur- och fritidsförvaltningen när det gällde hyrorna för omklädningsrummen på Östgötaporten. Det hade gått så långt att de var beredda att driva frågan till tingsrätten.

Bakgrunden var att IF Sylvia precis som IFK Dam iordningställt ett eget omklädningsrum på Östgötaporten med plats för tvättmaskiner för egna pengar och med hjälp av ideella krafter. Därför ifrågasatte man att föreningarna skulle betala extra för omklädningsrummen, speciellt med tanke på att det mycket tydligt hade uttalats att IF Sylvia skulle ha en fast årshyra när kommunen sålde dåvarande Idrottsparken till IFK Norrköping.

I tisdags träffades de och försökte lösa upp knutarna.

– Vi har kommit överens om att våra skulder inte ska gå vidare till inkasso eller till kronofogden. Det känns som vi fått en förståelse för att IF Sylvia byggt om omklädningsrummen på egen hand, säger Pelle Holm.

Moderaterna har också engagerat sig i frågan. De tycker det är bra att kommunen dragit tillbaka sina inkassokrav, men pekar samtidigt på att konflikten aldrig uppstått om kommunen och Socialdemokraterna, som är ytterst ansvariga i kultur- och fritidsnämnden, haft avtal och rutiner i ordning.

– Det är oseriöst att inte ha skriftliga avtal när man kräver föreningar på hyror. Vi undrar om det är fler föreningar som drabbats av detta, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd.

Sylvia Nilsson, moderat ledamot i kultur- och fritidsnämnden, ifrågasätter varför inte alla föreningar fått delta i remissrundor om regler kring taxor.

– Om vi i nämnden får till oss att det förts en dialog med föreningarna måste vi kunna lita på det, annars finns det risk för att vi fattar beslut på fel grunder, säger hon.

IF Sylvia, Assyriska IF, IK Sleipner och IFK Dam blev på mötet i tisdags lovade att få vara med i remissförfarandet innan nämnden fattar beslut om hyror och andra taxor i fortsättningen.

– Östergötlands fotbollsförbund kan inte svara för oss, säger Pelle Holm.

Olle Vikmång (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att inga beslut ännu är fattade, men att uthyrningstaxorna ska justeras så att de aktuella föreningarna får betala för råyta.

– Jag kan bara säga att vi försöker få det så korrekt som möjligt.