IFK har förberett sig för publikinvasion

Det kan bli ett guldfirande på Östgötaporten den 2 november – IFK Norrköping är beredda på publikinvasion.

2017. Malmö FF firade SM-guldet efter segern mot IFK på Östgötaporten. Får Djurgården fira i år?

2017. Malmö FF firade SM-guldet efter segern mot IFK på Östgötaporten. Får Djurgården fira i år?

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Norrköpings kommun2019-10-24 06:00

– Ja, den matchen har vi levt med länge, säger Johan Schollin, IFK Norrköpings säkerhetsansvarige, när vi ringer upp för att kolla läget inför matchen mot Djurgården om en och en halv vecka.

– Vi har följt allt som kan hända, att Djurgården vinner guld, till att de inte vinner guld och målat upp olika scenarion. Hur som helst så kommer det att bli väldigt många besökare, men vi har förstärkt så att vi är mer personal än vanligt också.

Arenan är i det närmaste redan slutsåld. Det finns ett fåtal platser kvar på Curva Nordahl. IFK Norrköping har även sparat ett litet antal biljetter till personer från förbundet. Om det finns chans att det blir ett guldfirande kommer personer från förbundet att vara på plats. De har med sig Lennart Johanssons pokal.

Djurgården har fått biljetter till hela bortastå, där ryms 2 200 personer. De har även fått biljetter till sittplats bredvid bortaklacken – totalt fick Djurgården 3 200 biljetter.

– De biljetterna sålde slut på 20 minuter, berättar Johan Schollin.

Eftersom det är så hårt tryck på biljetter, så kommer det att finnas djurgårdare även på andra delar av arenan. IFK Norrköping har sett att personer med årskort hos IFK Norrköping har försökt sälja sina platser på internetsajter till överpris det här datumet. 

– Det är bra att årskorten inte är personliga, för om man inte kan gå en match vill vi ju att någon annan kan nyttja platsen, säger Johan Schollin men konstaterar samtidigt att ur säkerhetssynpunkt hade det varit enklare om IFK haft mer kontroll över vilka supportrar som sitter på vilka platser.

– Personligen tycker jag att det är tråkigt att delar av vår publik väljer att sälja sina biljetter. Det ska märkas att IFK Norrköping och inte Djurgården har hemmaplan.

Det har blivit en tradition att laget som vinner SM-guld firar på innerplanen. 2017 vann Malmö FF SM-guld i Norrköping, i samband med firandet fick planen brännmärken från bengaler, ena målet gick sönder och straffpunkten skars sönder.

Hur ska ni förhindra om segerrusiga djurgårdare vill storma planen?

– Det är inte tillåtet med folk på innerplanen och vi ska jobba efter de lagar och regler som finns. Men vi kan inte sätta upp stängsel runt läktarna, för innerplanen är samtidigt en utrymningsväg, säger Johan Schollin och tillägger att säkerheten är viktigast.

– Vår prioritet i sådana lägen är att se till så att inte supportergrupperna möts, förklarar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!