Hos Tobias blir drömmarna verklighet

Aldrig kan ett projekt vara en för stor utmaning för Tobias Folkesson, vars snickeriintresse inte bara är en hobby – det har snart lett till två hus.

3 maj 2019 20:30

– Folk säger ”Hur orkar du hålla på så mycket” eller ”Har du dragit igång ett till projekt?”. Det är i välmening och de frågar om jag aldrig är färdig, men jag ser det bara som positivt. Jag tycker ju det är kul, annars hade jag inte gett mig in på det.

Hemma i villan i Skärblacka bor Tobias Folkesson tillsammans med sin fru Anna och deras två söner. Han arbetar som projektledare på en elfirma i Linköping och på fritiden har han ofta hammare och spik i högsta hugg och planerar nya projekt att ge sig på.

– Jag är en driven person, både hemma och framförallt i mitt arbete. Jag vill hela tiden framåt och utvecklas på alla plan, säger Tobias.

Byggintresset startade i tidig ålder när han byggde kojor hemma och redan som tolvåring byggde han ett växthus till familjen. Det största projektet efter växthuset var när han tillsammans med sin pappa köpte en tomt i Gusum där de bestämde sig för att bygga en sommarstuga, helt från grunden – ett bygge som Tobias är väldigt stolt över. Där spenderar familjen ofta somrarna och vännerna kan komma över och umgås.

– Jag känner att jag har lagt hela min själ i det, säger han.

I villan i Skärblacka har Tobias och Anna bott sedan 2001 och Tobias har renoverat den helt själv. När han började renovera tog han ner hela insidan så att enbart isoleringen i väggarna var kvar, sen byggde han ihop en ny undervåning. Byggintresset stärker Tobias som person då man kan koppla samman honom med hansprojekt.

– Det stärker mig och vem jag är. Många hittar sina grejer som stärker och personifierar den man är. Jag tror det hänger starkt samman med vem man är, säger han.

När ett byggprojekt ska avslutas, behöver ett nytt startas för att Tobias ska få ny kraft.

– Jag tänker ”Då kan jag starta igång och göra det här”, då har jag energi över till det nya och då gör jag det gamla av bara farten och kan avsluta det. Jag känner att det ger mig energi, då min yrkesroll gör att jag sitter mycket på kontor och då är det avkopplande med ett fysiskt arbete.

Ser du fram emot något speciellt?

– Att komma igång med nästa projekt, och även semestern i sommar. Sen blir det nog inte så mycket resor utan fokus kommer hamna på bygget ett tag.

Familjen har nyligen köpt en tomt utanför Skärblacka där de ska bygga ett eget hus, som sommarstugan fast i större format. Tanken är att de ska bygga ett garage på 100 kvadratmeter med en övervåning där hela familjen kommer flytta in i om två år. Därefter fortsätter husbygget med en enplansvilla på 130 kvadratmeter dit familjen ska flytta när allt är klart. De siktar på att vara klara med all byggnation till 2024.

– Vi ska bygga ett lösvirkeshus. Just nu är det egentligen bara en sluttning med sly och skog så bygget blir helt från början. Vi köper en hög med brädor och slår ihop huset själv. Det blir precis som när vi byggde landet, det var en brädhög som blev ett hus.

– Vi förverkligar det vi hade tänkt oss och flyttar ut på landet.

Har du något tips till någon som ska dra igång ett byggprojekt?

– Planera och tänk till. Reflektera och diskutera med andra, framförallt för att få tips och input. Man ska vara öppen med sitt projekt, säger Tobias.

linnea.hellqvist@ostmedia.se

Grattis

Tobias Folkesson

Fyller: 40 år den 6 maj.

Bor: I villa i Skärblacka.

Gör: Arbetar som projektledare på en elfirma i Linköping.

Familj: Fru Anna och sönerna Alexander 13 år och Jonathan 7 år och hamstern Max.

Intressen: Gillar att bygga och fiska.

Om att fylla 40: Det känns bra, jag ser inga skuggor med att fylla 40 år.

Firar: Tillsammans med familjen med kaffe och tårta. Ska fira mer tillsammans i sommar när vi åker på semester till Kreta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnéa Hellqvist