Här spränger de i jakten på bredband

Vägen till att dra bredband har varit kantad av kritik. "Men nu jobbar vi på ett annat sätt", säger IP-Onlys Davor Tepic.

En sprängning, om än inte så dramatisk, genomfördes på Vikbolandet i samband med fiberanslutningen.

En sprängning, om än inte så dramatisk, genomfördes på Vikbolandet i samband med fiberanslutningen.

Foto: Eva Jensen

Norrköpings kommun2019-11-15 08:00

Det var i januari 2016 som Norrköpings kommun tecknade avtal med IP-Only om fiberanslutning på Vikbolandet. Sammanlagt skulle 150 miljoner kronor investeras i projektet.

Vid det här laget känner väl de flesta till problemen som varit i samband med bredbandsetableringen på Vikbolandet. Att hävda att företaget fått hård kritik är ingen överdrift. Det har varit förseningar, söndergrävda vägar och åkrar, bristande kommunikation, paus i arbetet och framförallt ett missnöje hos företagets kunder kring avtalen. 

En speciell avgift på 6 900 kronor för kunder som säger upp sina avtal på grund av förseningar har resulterat i många anmälningar till ARN (Allmänna reklamationsnämnden).

Har ni förståelse för att många är kritiska?

– Absolut. Det har varit stora utmaningar, men sedan vi fick en ny organisation 2018 har vi ökat takten. Bara den här veckan är vi på 35 olika platser och gräver och 100 man är igång, säger Andreas Eriksson, kommunansvarig hos IP-Only.

Varför har det varit så många problem?

– Det har varit ett stort område att täcka, med långa avstånd och svår terräng. Det har dykt upp oväntade saker i samband med arbetet, det kan till exempel handla om arkeologiska fynd som visade sig vara en skalbagge. Men vi har rutiner vi följer och chansar inte när det handlar om känslig mark.

– Arbetet kräver också ett bra samarbete med många aktörer, som kommuner, Trafikverket och markägare, säger han.

Företaget hävdar att man lärt sig mycket av fiberdragningen på Vikbolandet. Kunskaper man kan ha nytta av i framtida projekt.

– Det som varit mest lärorikt är att vi nu jobbar på ett annat sätt. Vi har brutit ner större områden i mindre delområden. Det underlättar i många frågor, vi är till exempel tydligare i vår kommunikation, säger Davor Tepic, byggchef på IP-Only.

– Vi har också upprättat ett lokalt platskontor och vi har oberoende besiktningsmän och besiktigar alla arbeten.

Bredbandsetableringen har som sagt stött på problem. När vi åker ut till Järstad blir vi vittnen till en av utmaningarna. En mindre bergsknalle måste sprängas bort för att man ska kunna dra fiber där.

Med tre kilo dynamit i marken och en mindre smäll är åtminstone det problemet borta.

– Vi ska avsluta det här området vid årsskiftet. Nästa del är Jonsberg och öarna, då har vi cirka 500 hushåll kvar. Målet är att vara klara med Vikbolandet hösten 2020, säger Davor Tepic.

Tre kilo dynamik placerar i marken för att spränga bort en mindre bergknalle vid Järstad på Vikbolandet.
Tre kilo dynamik placerar i marken för att spränga bort en mindre bergknalle vid Järstad på Vikbolandet.
Karta: Vikbolandet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!