Som vi skrivit larmades polisen till Öbonäsvägen strax söder om Norrköping sent på torsdagskvällen. Detta efter att en tonåring klättrat upp genom takluckan och ställt sig på busstaket medan fordonet var i rörelse.

Nu visar det sig att en liknande händelse skedde i fredags kväll förra veckan, ute vid Ingelsta i Norrköping. Camilla Höög blev i sin bil då vittne till en kille som satt på taket på en av Östgötatrafikens bussar som rullade några meter framför henne.

– Min första tanke är ju vad gör människan? säger Camilla om händelsen.

– Man funderar ju på vad som händer om bussen bromsar eller kränger rejält, säger hon vidare.

Hon såg hur personen försökte resa på sig, men kom fram till att det var bäst att sätta sig ner igen. Efter rondellen försvann bussen upp mot Sandbyhov, medan Camilla själv körde ut på Ståthögaleden.

– Där tappade jag bussen, men under tiden som jag såg bussen åka ut från Ingelsta så stannade den inte, säger Camilla Höög.

Jonas Bruce, trafikchef på Östgötatrafiken, ser mycket allvarligt på händelserna.

– Det finns självklart en stor risk för att någon kommer till skada, säger Bruce.

Han har själv inte tagit del av några incidentrapporter från händelserna.

– Men vi har ju ett system där busschaufförerna ska rapportera om något sånt här händer. De olika entreprenörerna meddelar sedan oss på Östgötatrafiken.

Vad har ni för rutiner kring det här?

– Vår trafikledning har ju kontinuerlig kontakt med polisen. Vi har också en egen driftavdelning som åker ut och stöttar chaufförerna om det händer något.

Har chaufförerna möjlighet att se vad som händer på busstaken?

– De har oftast fullt upp med att hålla koll på trafiken. Är det dessutom mycket folk på bussen, så har de begränsat med synfält.

Från polisens sida vill man inte se att den här typen av incidenter sprider sig.

– Det är ju totalt omdömeslöst och farligt. Det kan till och med vara straffbart. Det finns flera exempel där passagerare blivit dömda för vårdslöshet i trafiken, bland annat om man suttit och kastat ut föremål från en cabriolet, säger presstalespersonen Thomas Agnevik.

Har ni fått in flera rapporter om liknande händelser?

– Nej, jag känner inte till några fler ärenden. Men om det är så att det pågår någon form av uppmuntran via sociala medier att göra så här, är det ju minst lika illa som att klättra upp på busstaken, säger Thomas Agnevik.