Göran jobbar i slöja – i protest mot domen

”Jag kan steka pannbiff, göra våfflor och städa minst lika bra i den här”, säger Göran Mårtensson om den slöja han bär i protest mot ett omdiskuterat beslut.

24 mars 2017 19:40

Många av besökarna på IOGT-NTO:s öppenverksamhet Kamratstödet hajade till lite extra när de kom till lokalerna på Trädgårdsgatan på fredagen. Bakom disken stod som vanligt Göran Mårtensson, men just den här dagen var han klädd i en muslimsk slöja, en så kallad hijab.

– De flesta skrattade först, men sen frågade de varför jag hade på mig den. Och hittills har alla varit positiva, utom nån enstaka, säger han.

Att Göran Mårtensson den här dagen valde att gå till jobbet i slöja beror på ett färskt domslut i EU-domstolen. Där friades ett belgiskt företag som sparkat en kvinna för att hon burit slöja på jobbet. Domen, som väntas bli vägledande, betyder indirekt att det är okej att förbjuda slöjor på arbetsplatser.

Göran var en av många som blev upprörd av nyheten. Inte minst eftersom han genom jobbet träffar många somaliska och arabiska kvinnor som bär just slöjor. Därför gjorde han sitt klädval för fredagen i ”solidaritet med sina medsystrar”.

– Jag vill visa att man inte jobbar sämre med den här på. Varför ska vi 2017 hålla på att bråka om så triviala saker som en sjal – har vi inte viktigare saker att göra?

På Kamratstödet har man länge tagit emot ensamma människor, äldre, hemlösa och missbrukare. Men på senare tid har besökarna mångdubblats, sedan man börjat med kvällsöppet och bjudit in ett par invandrarföreningar. Göran Mårtensson tror att vägen till integration är just möten mellan människor och att vi faktiskt pratar med varandra.

– Om du undrar så fråga i så fall: Varför har du sjal? Du kommer garanterat att få ett svar. Man ska inte vara rädd att fråga, de som bär sjal är inte farligare än en dryg skåning som jag, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson

Ämnen du kan följa