En man rör sig i Vrinneviskogen i närheten av Tjalvegården. Har bär rejäla kängor, är klädd i träningsoverall, har en surfplatta i näven och från ryggsäcken tycks en antenn eller möjligen skorsten sticka upp. Nils-Göran Olsson från Njurunda utanför Sundsvall. Man skulle kunna tro att han sysslar med tv-peijling. Eller möjligen eldar i ryggsäcken.

Så är det naturligtvis inte. Framför allt inte i en skogsbacke i Vrinneviskogen.

– Det är annars en del som tror när de ser mig och min antenn, säger han.

Artikelbild

| Skärmbilden visar upp Vrinneviskogens finmaskiga när av stigar.

– Att jag tv-peijlar. Jag får förklara för dem att det är en egen uppfinning som inte har någonting med tv-tittande att göra. När jag berättar förstår de. Många vet om att O-Ringen kommer hit i sommar.

Nils-Göran Olsson har ritat kartorna för tre av etapperna vid sommarens massmönstring i orientering, O-Ringen, med Norrköping som huvudort. Hans etapper utgår alla från navet Yxbacken och sprider sig sedan i tre olika väderstreck över en yta på 20 kvadratkilometer. Totalt har han, sedan i april 2017, tillbringat cirka 850 timmar i den kuperade terrängen där Kolmårdsskogen är som tätast, eländigast och svårtillgängligast.

– Mitt svåraste uppdrag någonsin, säger Nils-Göran Olsson.

– Men det var jag beredd på. Jag förstod att det inte minst skulle vara en fysisk utmaning. Upp och ned i obanad terräng hela dagarna. Totalt har jag ritat in 14,5 mil med stigar. I somras var det tufft i hettan. Då kunde jag inte vara ute mer än fem-sex timmar per dag. En dag gick det åt fem liter vatten.

Artikelbild

| GPS-sändaren i tratten är det viktigaste hjälpmedlet.

Ändå tvekade inte Nils-Göran Olsson för en sekund att ta sig an uppgiften. Anledningen är enkel:

– Det är ett hedersuppdrag. VM, SM och O-Ringen. Det är de kartorna man vill rita.

Artikelbild

| "These boots are made for walking". Kartritandet i Kolmården har kostat ett par utslitna kängor.

Han jobbar, något förenklat, med en GPS-sändare i förbindelse med en surfplatta och ett särskilt kartritprogram. Symbolerna och karttecknen är internationella och det finns inget utrymme för personliga utsvävningar. Den trådlösa GPS-sändaren sticker upp en bit ovanför hans huvud för minsta möjliga störning.

– En egen uppfinning, berättar Nils-Göran Olsson.

Artikelbild

| Nils-Göran Olsson säger att han aldrig ställts inför en svårare uppdrag än det i Kolmårdsskogarna.

– Masten är en bit av ett metspö och tratten som håller sändaren på plats kommer från en bensindunk. Man måste vara lite av en uppfinnare i det här jobbet.

Det visar sig dessutom vara bra med en rad andra egenskaper i det pilliga detaljjobbet med att förminska terrängen och verkligheten till ett skalenligt kartblad.

Artikelbild

| Cirka 850 timmar i terrängen har Nils-Göran Olsson lagt på sitt kartuppdrag inför O-Ringen i sommar.

– Ett extremt tålamod till att börja med, säger han med ett skratt. Allt som betyder något ska med på kartan. Jag har till exempel ritat in 4 173 stenar som är högre än en meter. Det är en samvetssak att inte slarva eller att "glömma bort" saker för att spara tid. Jag försöker hålla en hög lägstanivå.

– Samtidigt får orienteringskartan aldrig bli plottrig. Den ska vara lätt att läsa för stressade tävlande på sekundjakt. Jag är själv gammal elitorienterare och vet ganska väl vad man som aktiv vill ha. Jag har utgått från ett grundmaterial från kommunen och lantmäteriet. Det har sparat tid. Jag har lämnat ifrån mig de färdiga kartorna till banläggarna och de verkar vara nöjda.

Artikelbild

| Sedan i april 2017 har Nils-Göran Olsson från Njurunda ritat kartorna till tre av etapperna vid sommarens O-Ringen. Nu är han klar med sitt uppdrag.

Det står Njurunda OK på Nils-Göran Olssons träningsoverallsjacka.

Njurunda? Jag tänker Henrik Zetterberg i första hand.

– Stämmer. Även jag spelade hockey en gång i tiden och om man vill kan man säga att vi var klubbkamrater i Njurunda SK. Fast jag var förstås aktiv långt innan han började. Men vi bodde ganska nära varandra när han var ung.

När vi ses i Vrinneviskogen är Nils-Göran Olsson inne på slutspurten av sitt uppdrag för O-Ringen Kolmården 2019. Att skapa kartan för den speciella MTB-etappen är rena rama barnleken i sammanhanget. Nils-Göran Olsson kallar terrängcyklisternas karta för en mycket enklare produkt och kan koncentrera sig på det finmaskiga nät som utgör Vrinneviskogens alla stigar av varierande storlek och standard.

– Vissa ska bort från kartan medan andra ska korrigeras. Några ska också läggas till, säger han.

– Det är inte lika svårt som uppe i Kolmården. Jag är glad över att jag är klar med den delen. Jag klarade mig utan krämpor men rörde mig också försiktigt i ett lugnt tempo.

Fattas bara. Ingen älgar fram över stock och sten och hinner ändå räkna in 4 173 stenar.