Förre vd:n köpte skolor billigt från konkursboet

Fria Läroverken i Sverige AB bildades 2013 när Anders Hultin, tidigare VD för konkursade John Bauer-koncernen, köpte fyra av friskolorna från konkursboet.

12 augusti 2017 10:00

I John Bauer-koncernens konkurs gick en dryg miljard kronor upp i rök. 36 friskolor över hela landet, runt 11 000 elever och ett tusental anställda drabbades av konkursen. På grund av dåliga studieresultat blev det svårt att locka nya elever – och då uppstod ekonomiska problem. Huvudägaren blev dock multimiljonär via vinstutdelningar.

Läs mer: Snart skolstart för den nya skolan

Under borgerliga regeringen 1991-1994 var Anders Hultin politisk (moderat) tjänsteman i utbildningsdepartementet och sjösatte friskolereformen. Han blev ordförande i Friskolornas Riksförbund och 1999 var han med och etablerade Kunskapsskolan och blev skolans vd. 2012 värvades han till JB-gymnasiet, som var på fallrepet – men lyckades inte rädda det sjunkande skeppet.

Istället bildade han Fria Läroverken, i vilka de konkursade JB-gymnasierna i Norrköping, Linköping, Malmö och Karlstad införlivades. Priset för dessa fyra skolor var endast 750 000 kronor, uppgav SVT som granskade konkursen häromåret.

Fria Läroverken i Sverige AB, som han äger via bolaget Watma Group AB (där han är ordförande), har 2 300 elever och runt 350 lärare. Nordic International School, som öppnar i Norrköping den 21 augusti, har dotterbolaget Kronobergs Skola Aktiebolag som huvudman.

NT har sökt Anders Hultin, men han har låtit meddela att han inte vill kommentera företaget eller skolorna, eftersom han inte längre anser sig vara involverad i den dagliga skolverksamheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Johansson

Ämnen du kan följa