"Fantastisk vildmark" blir naturreservat

Norrköping har fått ännu ett naturreservat. Herrsjöskogen i Kolmården. Känt för döda träd, myrmarker och mossig gammal granskog. Nåja, området har även en mängd andra tillgångar och lockelser som gör det värt ett besök.

Norrköping befäster statusen som länets främsta naturreservatskommun. Häromdagen tillkom ännu ett och nu närmar sig Norrköpings kommun 50 naturreservat med raska kliv. Syftet med Herrsjöskogens naturreservat är, enligt Länsstyrelsen, att bevara och vårda den biologiska mångfalden och variationen av värdefulla naturmiljöer som finns i området.

– Ett jättefint område, menar Mikael Burgman, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen.

– Det hänger också ihop på ett bra sätt med de angränsande naturreservaten Ågelsjön och Kvillingeförkastningen. Tillsammans utgör de ett mycket stort stycke skyddad gammal skog. En fantastisk vildmark så nära Norrköpings tätort.

Herrsjöskogen, som ligger i direkt anslutning till Lillsjön och Jursla, att redan nu ett av Norrköpings mest populära utflyktsmål för vildmarksliv, terrängträning och naturupplevelser. Det 112,4 hektar stora naturreservatet genomkorsars av mängder med leder och utnyttjas flitigt av vandrare, löpare, MTB-cyklister och skidåkare.

– Badplatsen vid Herrsjön är dessutom väldigt fin. Även om den inte är lika populär som den vid Lillsjön, säger Mikael Burgman.

– På sikt ska vi rusta upp den med en ordentlig grillplats och ett vindskydd.

När vi besöker det nya naturreservatet på onsdagsförmiddagen vilar lugnet över både den långsmala sjön och storskogen. Det är endast vinden i trädkronorna som bryter tystnaden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa